Dördüncü sınıf öğrencilerinin kavram öğrenme düzeylerinin belirlenmesi ve sınıf öğretmenlerinin kavram öğrenme-öğretme süreci hakkındaki görüşleri
Determination of the concept learning levels of fourth grade students and opinions about concept learning-teaching process of primary school teachers
- Tez No: 517619
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DOĞANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen, kavram, kavram öğretimi, yapılandırılmış grid, sınıflandırma hataları, science, concept teaching, structured grid, classification mistakes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada, dördüncü sınıf öğrencilerinin“kas, kemik, eklem ve iskelet”kavramlarını öğrenme düzeylerinin ve kavramları nasıl sınıfladıklarının belirlenmesi ve dördüncü sınıf öğretmenlerinin“kas, kemik, eklem ve iskelet”kavramlarını öğrenme-öğretme sürecine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, nitel ve nicel verilerden yararlanıldığı için karma yöntemli desenlerden yakınsayan paralel karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Kars ili ve ilçelerinde bulunan ilkokul dördüncü sınıf öğrencileri ve sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise, dördüncü sınıf öğrencilerinin oluşturduğu örneklem tesadüfi örnekleme, dördüncü sınıf öğretmenlerinin oluşturduğu örneklem ise benzeşik örnekleme tekniği ile belirlenmiştir. Çalışmanın verilerini elde edebilmek için üç farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Dördüncü sınıf öğrencilerinin“kas, kemik, eklem ve iskelet”kavramlarını öğrenme düzeylerini belirlemek için Fen Bilimleri Kavram Başarı Testi (FBKBT), öğrencilerin kavramları nasıl sınıfladıklarını belirlemek için Yapılandırılmış Grid (YG) ve dördüncü sınıf öğretmenlerinin kavram öğrenme-öğretme süreçlerine ilişkin görüşlerinin alınması için yarı yapılandırılmış görüşme (mülakat) soruları hazırlanmıştır. FBKBT Kars ilinin Kağızman ilçesinde 216 öğrenciye, YG 170 öğrenciye uygulanmış ve 15 ilkokulda görev yapan toplam 20 sınıf öğretmeni ile görüşme yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda,“kas, kemik, eklem ve iskelet”kavramlarına ilişkin öğrenilme düzeyi en yüksek olan kavram iskelet kavramı iken, öğrenilme düzeyi en düşük kavram kemik kavramı olduğu, öğrencilerin kas, kemik, eklem ve iskelet kavramlarını sınıflamada hatalar yaptıkları, öğretmenlerin daha çok görsel ve işitsel materyalleri tercih ettiği, soru-cevap tekniğini en fazla kullandıkları, değerlendirme sürecinde en fazla boşluk doldurmalı soruları tercih ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this resarch, it was aimed to determine the fourth grade students' learning levels of“muscle, skeleton, bone and arthrosis”concepts and how to classify the muscle, skeleton, bone and arthrosis concepts and determine the opinions of fourth grade teachers on the concept about learning and teaching process. In this study, qualitative and quantitative data were used and convergent parallel mixed research method was used. Population of the study consisted of fourth grade students and their teachers in the city of Kars and itstowns. To obtain of the data, it was used three different scales in this research. Science Concept Achievement Test (SCAT) was created to determine the fourth grade stundents' learning levels of“muscle, skeleton, bone and arthrosis”concepts. Structured Grid (SG) was used to determine how to classify the concepts. It was prepared semi-structured interview questions to determine the opinions of fourth grade teachers on the concept about learning and teaching process. The scale of SCAT was administered to 216 students and SG was administered to 170 students in the town of Kağızman, Kars. 20 elementary teachers were interviewed. As conclusion, it was found that the best known concept was the skeleton while the least known concept was the bone. It was seen that the students made mistakes about the four“ mucle, skeleton, bone and arthrosis”concepts and teachers' preferences of using the visual and auditory materials, question-answer technique and fill in the blanks technique more than others.