Kamu diplomasisi bağlamında Türk dış politikasında diaspora diplomasisi
Diaspora diplomacy in Turkish foreign policy in the context of public diplomacy
- Tez No: 517622
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLENT ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Yumuşak Güç, Diaspora Diplomasisi, Türk Dış Politikası, Kamuoyu, Public Diplomacy, Soft Power, Diaspora Diplomacy, Turkish Foreign Policy, Public Opinion
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bilginin kolay ve hızlı dolaşımı küresel siyasette kamu diplomasisi kavramının popülerliğini artırmıştır. Diplomaside yeni bir uygulama alanı olarak rol üstlenen kamu diplomasisinde“kalplerin ve akılların fethedilme”düşüncesi dış politikanın öncelikleri arasında yer almaya başlamıştır. Küresel ve bölgesel düzeyde dış politikanın geliştirilmesi noktasında yumuşak gücün bir aracı olarak kullanılan kamu diplomasisinin, politika yapım sürecine etki eden faktör haline dönüştüğü görülmüştür. Kamuoyunun bu süreçte sahip olduğu konum, yeni kamu diplomasisi anlayışı içerisinde diaspora olarak adlandırılan toplulukların giderek önem kazanmasına neden olmuştur. Türkiye'nin sahip olduğu tarihsel ve kültürel mirası, yürütülecek olan kamu diplomasisi stratejilerinde sahip olduğu önemli kaynaklar arasındadır. Sahip olunan tarihsel ve kültürel kaynakların hedef kamuoylarına aktarılmasıyla oluşabilecek iletişim ve diyalog ortamında Türk diasporası, dış politika gündeminde yer almaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
The easy and rapid circulation of information has increased the popularity of the concept of public diplomacy in global politics. In public diplomacy as a new field of diplomacy practice, the idea of“the conquest of hearts and minds”has begun to take place among the priorities of foreign policy. Public diplomacy which is used as a tool of soft power at the betterment of foreign policy at the global and regional level has turned into a power that influences the policy making process. The position that the public has in this process has led to the increasing importance of communities called diaspora within the new public diplomacy approach. Turkey's historical and cultural ties are important sources for the public diplomacy strategy to be followed. Turkish diaspora has begun to take place in the foreign policy agenda in the communication and dialogue environment that is formed by transferring the historical and cultural resources to the target public.