Kur'ân'da Hz. Lût kıssasının değerler eğitimi açısından tahlili
An analysis of prophet Lut's parable in Qur'an in terms of values education
- Tez No: 517658
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, âyet, kıssa, Hz. Lût, değerler, değerler eğitimi, Qur`an, verse, parable, Prophet Lut, values, value education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in önemle üzerinde durduğu ve uyguladığı eğitim metotlarından birisi de kıssa anlatmaktır. Bu kapsamda Kur'ân'da pek çok peygamber, kişi ve topluluk kıssası yer almaktadır. Kur'ân'da kıssa aktarmanın bir dizi amacı vardır. Bu istikamette, başta insanların ibret almalarını sağlamak olmak üzere, kıssaların amaçları ile Kur'ân'ın indiriliş gayesi arasında yoğun bir benzerlik söz konusudur. Kur'ân'da anlatılan her bir kıssa, değerler eğitimi bakımından önem arz etmektedir. Bu çerçevede Hz. Lût (a.s.) kıssası, günümüz birey ve toplumlarına bir dizi ahlâkî ilke ve erdemler kazandırmayı hedeflemesi bakımından üzerinde titizlikle durulması ve tahlil edilmesi gereken bir kıssadır. Hz. Lût (a.s.) kıssası, bireysel ve toplumsal ahlâkı konu edinen ve ilgili konuyu mükemmel bir üslupla sunan bir kıssadır. Bu kıssada anlatılanlara göre, Lût kavminin ortaya koyduğu çirkin davranışlar, sözü edilen toplumun bireysel ve toplumsal ahlâkı ayaklar altına aldığını göstermektedir. Bu nedenle günümüz birey ve toplumlarına, iman ve ahlâk eksenli bir dünya hayatı telkin etme adına, Hz. Lût (a.s.) kıssasını değerler eğitimi açısından tahlil etmek ayrıca önem arz etmektedir. Ancak bu şekilde insanlar, geçmişten gerekli dersleri çıkarır ve aynı veya benzer ahlâksızlıklardan korunabilirler.
Özet (Çeviri)
One of the methods of education that the Qur'an strongly emphasizes and implements is to tell the parable. In this context, the Qur'an contains many parables of prophets, people and communities. There are a number of purposes in the Qur'an to tell the parable. In this direction, there is intense resemblance between the purposes of the parables, and the revelation of the Qur'an, in particular to ensure that people draw lessons from these parables. Each parable described in the Qur'an is of importance in terms of value education. In this context, Prophet Lut (peace upon him)`s parable is that needs to be carefully emphasized and analyzed in order to aim at teach moral principles and virtues to today`s individuals and societies. Prophet Lut (peace upon him)`s parable is that deals with individual and social morality and presents the regarding issue in an excellent manner. In this parable, as described, the ugly behavior of Prophet Lut (peace upon him)`s tribe is an indication of disregarded individual and social morals of that community. In order to cultivate a world life that is faithful and ethical in today's individuals and societies, Prophet Lut`s parable is important to analyze especially in terms of value education. Only then, people would draw the necessary lessons from the past and be protected from the same or similar immoralities.