6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre limited şirket ortağının borç ve yükümlülükleri
The debt and obligations of limited company's partner according to the Turkish Commercial Code no. 6102
- Tez No: 517820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜYSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: ticaret şirketi, sermaye şirketi, limited şirket, sermaye koyma borcu, ek ödemeler, yan edimler, bağlılık yükümlülüğü, rekabet etmeme, sır saklama
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Uygulamada en sık karşılaşılan sermaye şirketi olan limited şirkette, şirket yapısının ve ortak ile şirket arasındaki ilişkinin incelenmesi ve ortaya konulabilmesi ortağın şirkete karşı yüklendiği kanuni ve sözleşmesel yükümlülüklerin aydınlatılması suretiyle mümkün olabilecektir. 6102 sayılı kanun incelendiğinde limited şirket ortağının kanuni ve asli edim borcu olarak karşımıza“sermaye koyma borcu”çıkmaktadır. Bu asli borcun dışında konusu sadece bir miktar para olarak kararlaştırılabilen“ek ödeme yükümlülükleri”ya da yapma, yapmama, getirme gibi çeşitli edim yükümleri ile kararlaştırılabilecek“yan edim yükümlülükleri”de şirket sözleşmesi ile kararlaştırılarak ortağın yükümlülüğü genişletilebilecektir (TTK m. 603-607). 6102 sayılı kanunun limited şirket ortağı için öngördüğü bir diğer borç da“bağlılık yükümlülüğü ve rekabet yasağıdır”(TTK m. 613). Kanun koyucu uygulama ve öğretide genel olarak kabul gören bu yükümlülüğü düzenleyerek beklenti ve gerekliliğe cevap vermiştir. Çalışmada ortağın sözü edilen borçları sırasıyla yarı birer bölüm olarak incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Limited companies are the most preferred type of company in practice. The debt and obligations of the partners must be examined in order to understand the structure of this company. Significant changes were made in the debts and obligations of the partners Law No. 6102. In this study; the debt and liabilities of the partner will be examined in the separate sections. In the first part, the creation of a limited company's capital and the partner's obligation to bring in capital according to the company agreement will be examined. Bring in capital is the most significant debt of the partners. After this main debt in the second part of the study, additional payment and supplemental performance obligations will be trying to be expressed. In the last part of the study will be examined the duty of loyalty and the prohibition of competition. Keywords : limited company, main capital of the company, debt and obligations, additional payments, supplemental performance, the duty of loyalty, prohibition of competition.