Adi ortaklık sözleşmesinde ortakların üçüncü kişilerle ilişkisi ve temsil
Partners in the ordinary partnership are related to the third persons and representation
- Tez No: 517880
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adi Ortaklık, Temsil, Sorumluluk, Temsilin Sonuçları, Ordinary Partnership, Representation, Responsibility, Representation Results
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Adi ortaklık sözleşmesi, iki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşmedir. Günlük hayatımızda sıkça başvurulan en basit iş ilişkilerinden en karmaşık iş ilişkilerine hayatın her alanında karşımıza çıkan adi ortaklık, Türk Borçlar Kanununun 620 ile 645. maddeleri arasında düzenlenmiş olup, adi ortaklığın üçüncü kişilerle ilişkilerine,“Temsil”ve“Temsilin Sonuçları”başlıkları adı altında Türk Borçlar Kanununun 637. ve 638. maddelerinde yer verilmiştir. Temsile ilişkin bu hükümler incelendiğinde adi ortaklıkta üçüncü kişilerle ilişkilerde temsile ilişkin özel düzenlemeler bulunmadığında Türk Borçlar Kanununun genel hükümlerinin uygulanacağı tespit edilmiştir. Kişilere ilişkilerini daha rahat bir şekilde düzenleme imkanı veren yapısıyla adi ortaklık, günümüzde çok tercih edildiğinden bu konuda konuya ilişkin hususları incelemek ve uygulamada yaşanan sorunlara değinmek ve çözüm adına katkıda bulunmak amacıyla bu konuyu seçmiş bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
The ordinary partnership contract is a contract in which two or more persons undertake to merge their labor and goods to achieve a common purpose. The ordinary partnership, which is frequently encountered in our everyday life, is one of the most complicated business relations and has been challenged in all areas of life. It has been organized between 620 and 645th article of the Turkish Code of Obligations and it has been decided that the Turkish partnership will be divided into three groups:“Representation”and“Representation Results”637 and 638 of the Code of Obligations. When these provisions concerning the representative are examined, it is determined that the general provisions of the Turkish Code of Obligations apply if there are no special arrangements concerning the representatives of the third parties in the ordinary partnership. We have chosen this position in order to examine the issues related to the issue and to address the problems experienced in practice and to contribute to the solution in the name of the common partnership with its structure which allows the arrangements of the persons to be more easily arranged.