V. Proppun şemasına göre Hollywood tür sinemasının incelenmesi
  1. Tez No: 517950
  2. Yazar: FARRUKH HASANOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Propp, Tür Film, Hollywood Sineması, Yapısalcılık, Sinemanın Analizi, Propp, Genre Film, Hollywood Cinema, Structuralism, Sinema Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Çalışmada popüler sinemanın güçlü örnekleri olarak tür filmlerinden en çok hasılat yapmış üç filmin anlatı yapısının eski fantastik masalların anlatısı ile örtüşme derecesini belirlemek amacıyla Vladimir Propp'un biçimbilimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Propp'un olağan üstü masalların yapısını belirlerken oluşturduğu 7 karakter ve 31 işlevden oluşan şema çerçevesinde değerlendirilme yapılmıştır. Müzikal, Western ve Korku türünden gişede en çok hasılat yapan birer film seçilmiştir.“Kurtlarla Dans”,“Güzel ve Çirkin”ile“O”seçilen filmlerdir. Propp çalışmasının sonucunda tüm olağanüstü masallarda var olan belli başlı işlevler ve karakterler saptamıştır. Bu işlevlere bir başlangıç durumun varlığı sonra bir eksikliğin yada kötülüğün ortaya çıktığı görülür. Devamında kahraman diye isimlendirilen kişi bu eksikliği gidermek için yola çıkar. Bu yola çıkış bir göndericinin isteği ile gerçekleşir. Devamında kahramana karşısında çıkan engelleri aşmak için bir bağışçı tarafından sihirli nesne verilir. Öyküde kahramana yardımcı olacak karakter bulunmaktadır. Kahraman saldırganla birkaç çatışmadan sonra zafere ulaşır. Bazen bu zafer üzerine kimliğini gizleyerek ülkesine döndüğü ve bu sırada burada bir düzmece kahramanın asılsız savlarıyla karşılaştığı görülür. Kahramana bir güç iş önerilir, kahraman güç işi yerine getirir. Bundan sonra düzmece kahraman cezalandırıldığı gibi kahraman da bir evlilikle yada başka bir yoldan ödüllendirilir. Western, müzikal ve korku türlerinden örnek filmlerde Propp'un belirlediği kişilerin bulunmasında ciddi bir farklılık görünmemektedir. Western türü örnek filminde 7 karakterin tamamının bulunduğu ve müzikal ve korku türünün örneklerinde de 7 karaktein 6'sının bulunduğu tespit edilmiştir. Bu durum filmlerin anlatı yapısında belli eylem alanlarına sahip karakterin varlığı türlere göre ciddi bir farklılıklar göstermediği sonucunu göstermektedir. Propp'un olağan üstü masal analtılarında bulguladığı ortak 31 işlevden icelenen filmlerde 18, 19, 20 tanesinin bulunması hem günümüz popüler filmlerin Propp'un şemasına uygunluğunu hem de türler arası bu şemaya uygunluk açısından ciddi farklılıklar bulunmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, the method of morphological analysis of Vladimir Propp was used to determine the degree of overlap of the three most-grossed and powerful example of popular cinema comic narrative structures in genre films with that of the ancient fantasy tale. In the framework of the scheme which Propp consist 7 characters and 31 functions to determine the structure of the fantastic tales has been evaluated. One top-grossing film were selected each genres in Musical, Western and Horror. Dances With Wolves, Beauty And The Beast and It are selected films. As a result of Propp's work, it identifies the main functions and characters that exist in all the extraordinary tales. In these functions, it is seen that after a beginning state, there is a lack of a someting or bad case. The person who is called the hero then goes on to make this shortcoming. This jurney occurs at the request of a sender. Aftrer that, a contributor gives a magical object to overcome the obstacles facing the hero. In the story, there is character to help hero. The hero arrives victorious after a few conflicts with the attacker. Sometimes, on this victory he comes back to his country, concealing his identity, and at this point he encounter unsubstantiated assertions of a fake hero. A hard work is suggested to the hero, the hero does the hard work. After that, the hero is rewarded with a marriage or another way, as the fake hero is punished. In the case of Western, musical and horror genre films, there is no significant difference in the presence of the persons identified by Propp. In examples of the film in the Western genre has been found all 7 characters and in the examples of musical and horror genre has been found 6 of 7 characters. This shows that existence of the characters who have certain areas of action in the storytelling of the films do not show any significant differences according to the generes. The fact that 18, 19, and 20 functions are present in the films examined according to the common 31 functions found in the fairy tale analyses of Propp shows that there is no serious difference between the conformity of today's popular films to the scheme of Propp and the compatibility between these generes.