Karaciğer prezervasyon solüsyonunun etkinliğinin arttırılması üzerine melatonin etkisi: Histolojik ve biyokimyasal çalışma
- Tez No: 518046
- Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR VARDI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer, Prezervasyon, UW solüsyonu, melatonin, Liver, preservation, UW solution, melatonin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Karaciğer nakillerinde başarı oranını en çok etkileyen faktörlerin başında, alınan dokudaki hücrelerin normal histolojik ve biyokimyasal özelliklerinin korunması gelmektedir. Bu amaçla organın alınması ve nakli esnasında çeşitli doku prezervasyon solüsyonları kullanılmaktadır. Bu solüsyonların koruyucu özelliğini arttıran etkenlerden birisi antioksidan kullanımıdır. Çalışmamızda, nakil öncesi intraperitoneal melatonin uygulamasının karaciğer prezervasyon hasarı üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda Serum Fizyolojik (SF) grubu, University of Wisconsin (UW) grubu ile hepatektomiden 45 dk öncesinde melatonin uygulanan University of Wisconsin + Melatonin (UW+Mel) grubu sıçanlarına ait karaciğer dokularının histolojik ve biyokimyasal özellikleri karşılaştırıldı. Hematoksilen&eozin boyamalarda, hidropik dejenerasyon, sinüzoidal dilatasyon, hepatosit nekrozu açısından, 0. saat (p=0.129) ve 12. saat (p=0.150) total skor değerlendirilmesinde gruplar arasında anlamlı derecede fark saptanmadı. Yapılan Caspase 3 immünohistokimyasal boyamada 12. saat UW grubunda UW+Mel grubuna kıyasla anlamlı derecede Caspase 3 immünreaktivite pozitifliğinde artış gözlendi (p=0.005). PAS boyanma yoğunluğu açısından 0. ve 12. saatlerde gruplar arasında fark bulunmadı. Biyokimyasal analizler sonucunda 0. ve 12. saatlerde UW grubuna kıyasla UW+Mel grubunda MDA ve TOS düzeyinin anlamlı derecede arttığı gözlendi. GSH aktivitesi ve TAS düzeyi karşılaştırıldığında ise ise 0. saatte UW ve UW+Mel grupları arasında anlamlı derecede fark gözlenmezken, 12. saatte UW grubuna kıyasla UW+Mel grubunda anlamlı derecede azalma saptandı. Ayrıca UW 12. saat grubuna kıyasla UW+Mel 12. saat grubunda karaciğer enzimlerinden AST, ALT ve ALP düzeylerinin anlamlı derecede azaldığı tespit edildi. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, sitoprotektif bir antioksidan olan melatoninin intraperitoneal uygulamasının, UW solüsyonu içerisinde karaciğerin doku bütünlüğünün ve hepatositlerin histolojik ve biyokimyasal özelliklerinin korunmasında etkin bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, karaciğer nakli öncesi donöre melatonin uygulamasının, prezervasyon ortamında karaciğer dokusunun histolojik ve biyokimyasal açıdan korunmasında önemli katkıları olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The most important factor affecting the success rate in liver transplants is protection of the normal histological and biochemical characteristics of tissue. For this purpose, various tissue preservation solutions are used during the removal of the organ and during transplantation. One of the factors that increase the protective properties of these solutions is the use of antioxidants. In our study, it was aimed to investigate the effects of intraperitoneal melatonin administration on liver preservation damage before transplantation. In our study, the histological and biochemical characteristics of University of Wisconsin + Melatonin (UW+Mel) group rats which treated with melatonin 45 min before hepatectomy were compared between Serum Physiological (SF) group and University of Wisconsin (UW) group. When hematoxylin & eosin staining was evaluated in terms of hydropic degeneration, sinusoidal dilatation and hepatocyte necrosis, there was no statistically significant difference between the groups at the 0th hour (p=0.129) and 12th hour (p=0.150). Caspase 3 immunohistochemical staining showed a significant increase in caspase 3 immunoreactivity positivity at 12th hour UW group compared to UW + Mel group (p=0.005). There was no difference between the groups at 0th and 12th hours in terms of PAS staining intensity. As a result of biochemical analysis, at the 0th and 12th hours, the MDA and TOS levels in the UW + Mel group increased significantly compared to the UW group. When the GSH activity and TAS level were compared, there was no significant difference between the UW and UW + Mel groups at 0 hour, and a significant decrease was observed in the UW + Mel group compared to the UW group at 12th hour. It was also found that AST, ALT and ALP levels of liver enzymes decreased significantly in the UW + Mel 12th hour group compared to the UW 12th hour group. Therefore, it is thought that the application of melatonin to donor before liver transplantation has an important contribution to the preservation of liver tissue histopathologically and biochemically in the pre-reservation environment. When the findings were evaluated, intraperitoneal administration of melatonin, a cytoprotective antioxidant, was found to play an effective role in preserving histological and biochemical properties of liver tissue integrity and hepatocytes in UW solution.