Multipl miyelom hastalarında ortalama trombosit hacminin (mpv), sağ kalım ve tromboembolik olay ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of mean platelet volume (mpv) with survey and thoromboembolic event in mm patients
- Tez No: 518092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BİLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multiple Miyelom, MPV, Tromboz, Tromboemboli, sağkalım, Multiple Myeloma, MPV, Thrombosis, Thromboemboli, Survival
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Multipl Miyelom Hastalarında Ortalama Trombosit Hacminin (MPV), Sağ Kalım ve Tromboembolik Olay İle İlişkisinin Değerlendirilmesi Amaç: MM hastalarında tanı anındaki MPV değerinin, sağ kalım üzerinde anlamlı bir etkisi olup olmadığını ve tromboembolik olay ile ilişkisinin olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Servisine ve/veya Polikiniğine 01.01.2005 ile 01.05.2016 tarihleri arasında başvuran 134 multiple miyelom tanılı hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Ek malignitesi olan hastalar ve önceden tromboembolik olay geçiren hastalar çalışma dışı bırakıldı. Veriler ortalama, standart sapma, medyan, minimum, maksimum, yüzde ve sayı olarak sunuldu. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p< 0,05 olarak alındı. Bulgular: Hastaların 87'si (%64,9) erkek; 47'si (%35,1) kadındı. Erkek/kadın oranı 1,85 idi. Tanı anındaki yaş ortalaması 61,82±11,57 ve ortanca yaş 61(24-83) olarak tespit edildi. Hastaların takipleri esnasında; 31 hastada (%23,5) tromboz hadisesi görülmüştü, 101 hastada (%76,5) görülmemişti. Cinsiyetin sağ kalım üzerine etkisi olmadığı, yaşın ise sağ kalım üzerinde negatif etkisi olduğu tespit edildi. Tanı anındaki trombositopenin ve hastalığın seyri esnasında pnömoni geçirmenin sağ kalım üzerine negatif etkisi olduğu tespit edildi. MPV'nin sağ kalım üzerine istatistiksel anlamlı etkisi olmadığı tespit edildi (p=0,441). MPV'nin tromboz ve tromboemboli ile istatistiksel anlamlı ilişkisi olmadığı tespit edildi. Sonuç: Tanı anındaki MPV değerinin tromboz ve tromboembolik olaylar ile istatistiksel anlamlı ilişkisi olmadığı tespit edildi. Yine tanı anındaki MPV değerinin sağ kalım ile istatistiksel anlamlı ilişkisi olmadığı belirlenmiş olsa da; MPV değeri yüksek olanların tahmini ortalama yaşam süresinin daha fazla olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Evaluation of The Relationship of Mean Platelet Volume (MPV) With Survey And Thoromboembolic Event In MM Patients Aim: In MM patients we aimed to evaluate whether there is a significant effect of MPV value at diagnosis on survival and whether there is a relation with thromboembolic event. Material and Method: We have evaluated retrospectively 134 patients diagnosed with MM who applied to Hematology Clinic and/or Policlinic of Atatürk University Medical Faculty hospital between the dates 01 January 2005 and 01 May 2016. Patients who have additional malignancy and patients who have had thoromboembolic event before are excuded. Parameters served mean, standart deviation, median, minimum, maximum, percentage and numeric. We accepted p< 0,05 value as statistically significant. Findings: 87 patient (%64,9) was male, 47 patient (%35,1) was female. Male/Female ratio was 1,85. It was identified that mean age at diagnosis was 61,82±11,57 and median age was 61(24-83). Thorombotic events was seen in 31 patients (%23,5) and was not seen in 101 patients (%76,5) in the course of disease. It was identified that sex has no effect on survival, and age has negative effect on survival. It was identified that thrombocytopenia at diagnosis and pneumonia during the course of the disease had negative effect on survival. It was identified that MPV has no statistically significant effect on survival (p=0,441). It was identified that MPV was not statistically related with thrombosis and thromboembolism. Results: It was identified that MPV value at diagnosis had no statistically significant relation with thrombosis and thromboembolic events. Although MPV value at diagnosis was not statistically significant with survival, it was determined that patients with higher MPV has higher estimated mean survival.