Yeni tanı konmuş multipl myelom hastalarında elabela düzeylerinin araştırılması
Investigation of elabela levels in newly diagnosed multiple myeloma patients
  1. Tez No: 697745
  2. Yazar: ASIM TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYYİBE SALER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Myelom, elabela, apelin, anjiyogenez, Multipl Myeloma, elabela, apelin, angiogenesis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Yeni Tanı Konmuş Multipl Myelom Hastalarında Elabela Düzeylerinin Araştırılması Amaç: Bu araştırmanın amacı anjiyogenezin patogenezinde önemli rol oynadığı düşünülen elabelanın (ELA), Multipl myelomda (MM) normal insanlardan farklı olabileceğini düşünerek, yeni tanı almış MM hastalarında elabela düzeylerini sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dahiliye ve Hematoloji polikliniğine 15.11.2020 tarihi ile 15.03.2021 tarihi arasında başvuran 18-80 yaş arası yeni tanı konmuş multipl myelom tanılı olgular ve sağlıklı kontrol grubu alınmıştır. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) programı kullanıldı. Bulgular: Araştırmamızda hastaların %48,7'si (n=38) kadın, %51,3'ü (n=40) erkek olmak üzere 78 olguyla gerçekleştirilmiştir. Olguların yaşları 43 ile 80 arasında değişmekte olup ortalama 61,68±10,92 yıldır. Çalışmamızda literatür ile uyumlu olarak en sık IgG kappa tipi MM görüldü. Hasta grubunun wbc, albümin, hemoglobin ölçümleri kontrol gruba göre düşük saptanmıştır. Hasta grubunun elabela, total protein düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek saptanmıştır. Gruplara göre olguların kreatinin, kalsiyum ve trombosit ölçümleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Elabela düzeylerine göre olguların wbc, total protein, albümin ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda yeni tanı konmuş MM hastalarında serum ELA düzeylerinin anlamlı olarak yüksek olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
Investigation of Elabela Levels in Newly Diagnosed Multiple Myeloma Patients Objective: The aim of this study was to compare the levels of Elabela in recently diagnosed MM patients with a healthy control group, considering that elabela (ELA) in multiple myeloma (MM), in which angiogenesis plays an important role in its pathogenesis, may be different from normal people. Materials and Method: The study included individuals with recently diagnosed multiple myeloma between the ages of 18-80 who applied to the Department of Internal Medicine, Internal Medicine and Hematology outpatient clinics of University of Health Sciences Adana City Training and Research Hospital, between the dates of 15.11.2020 and 15.03.2021, and a healthy control group. NCSS (Number Cruncher Statistical System) program was used for statistical analysis. Findings: Our study was carried out with 78 cases, 48.7% (n=38) female and 51.3% (n=40) male. The ages of the cases ranged from 43 to 80, with an average of 61.68±10.92 years. Consistent with the literature, IgG kappa (the most common form) was found in our study. WBC, albumin and hemoglobin levels of the patient group were found to be lower than the control group. Elabela and total protein levels of the patient group were found to be higher than the control group. Creatinine, calcium and thrombocyte levels of the cases did not differ statistically according to the groups. A statistically significant difference was found between wbc, total protein and albumin levels according to elabela levels. Conclusion: In our study, we found that serum ELA levels were significantly higher in recently diagnosed MM patients.