Multiple miyelom hastalarında tanı anındaki laboratuar, demografik, antropometrik değerler ile PET BT'de kemik tutulum sayısı ve SUVmax değerlerinin prognoza etkisi
Prognostic value of baseline laboratory, demographic, and anthropometric parameters and PET/CT bone involvement (number of lesions and SUVmax) in multiple myeloma
  1. Tez No: 988391
  2. Yazar: ZAHİR HASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFİYE ÇİFTÇİLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl miyelom, PET/BT, kreatinin, anemi, prognoz, sağkalım, evreleme, plazma hücre oranı, Multiple myeloma, PET/CT, creatinine, anemia, prognosis, survival, staging, plasma cell percentage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: MM, kemik iliğinde anormal plazma hücrelerinin aşırı çoğalmasıyla karakterize olup, kemik hasarı, böbrek yetmezliği, anemi ve hiperkalsemi gibi sistemik komplikasyonlara yol açabilen bir hematolojik malignitedir. Bu çalışma, MM tanısı alan hastalarda tanı anındaki PET-BT bulgularının prognostik değerini değerlendirerek, OS ve PFS üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, SUVmax değerleri, kemik lezyonlarının tutulum sayısı ve klinik-laboratuvar parametreleri ile prognoz arasındaki ilişkiler araştırılarak, bu parametrelerin PFS, OS, evreleme sınıflaması ve risk sınıflaması üzerindeki etkileri ortaya konacaktır. GEREÇ VE YÖNTEM : Çalışmamız retrospektif bir çalışmadır. Çalışmaya başlamadan önce selçuk Üniversitesi etik kurulundan 27.10.2023 tarihinde E-70632468-050.01.04-636564 karar sayılı numarasıyla onay alınmıştır. Çalışmamıza selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji kliniğine başvuran 01/01/2017 ile 01/10/2023 arası 18-90 yaş aralığındaki 80 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan hastaların biyokimyasal değerleri (total protein , kreatinin, kalsiyum ) hemogram (lökosit,nötrofil,trombosit ), beta-2 mikroglobulin düzeyleri, genetik bulguları, kemik iliği patoloji sonuçları, PET/CT bulguları, ortalama sağ kalım süreleri, progresyonsuz sağ kalım süreleri, tanı anındaki yaşı , cinsiyetleri not edildi. Ayrıca hasta grubunun MM alt tipi, hastalık evresi, risk grubu kaydedildi. Çalışmamıza tanı anında PET/CT çekilmemiş hastalar dahil edilmemiştir. Bulgular: Bu çalışmada, MM tanısı alan 80 hastanın demografik, biyokimyasal ve klinik verileri incelenmiş olup, hastaların %60'ı erkek, %40'ı kadın olarak belirlenmiştir. MM alt tip dağılımında en yaygın formun IgG kappa (%48,75) olduğu saptanırken, hastaların %91,25'inde kemik tutulumu gözlenmiştir. Tanı anındaki biyokimyasal parametreler incelendiğinde, total protein yüksekliği (%46,25), kalsiyum yüksekliği (%26,25), kreatinin yüksekliği (%41,25), nötropeni (%8,75), anemi (%90) ve trombositopeni (%22,5) saptanmıştır. Tanı anındaki MM alt tipleri ,PET-BT bulguları, plazma hücre oranı ,biyokimyasal ve klinik parametrelerin sağkalım süreleri (PFS, OS), risk sınıflaması ve R-ISS evreleri üzerindeki etkisi değerlendirilmiş, ancak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bununla birlikte, kreatinin yüksekliği ve hemoglobin düşüklüğünün R-ISS evrelemesi ile anlamlı bir ilişkisi olduğu görülmüş P (0,003-0,009), sonuçlar PET-BT ve laboratuvar bulgularının prognostik değeri konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Sonuç : Kreatinin yüksekliği ve aneminin R-ISS evrelemesi ile anlamlı bir ilişki göstermesi nedeniyle bu parametrelerin hastalık evrelemesinde dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir. Diğer laboratuvar ve PET-BT bulgularının prognostik etkisini daha iyi anlamak için geniş hasta popülasyonlarında ve prospektif çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: MM is a hematologic malignancy characterized by the excessive proliferation of abnormal plasma cells in the bone marrow, leading to systemic complications such as bone damage, renal failure, anemia, and hypercalcemia. This study aims to evaluate the prognostic value of baseline PET-CT findings in patients diagnosed with MM and to investigate their impact on overall survival (OS) and progression-free survival (PFS). Additionally, the relationships between SUVmax values, the number of bone lesions, and clinical-laboratory parameters with prognosis will be analyzed, and the effects of these parameters on PFS, OS, staging classification, and risk stratification will be determined. Materials and Methods: This study is designed as a retrospective analysis. Prior to initiation, ethical approval was obtained from the Ethics Committee of Selçuk University on 27.10.2023 with decision number E-70632468-050.01.04-636564 The study included 80 patients aged 18-90 years who presented to the Hematology Clinic of Selçuk University Faculty of Medicine Hospital between 01/01/2017 and 01/10/2023. The biochemical parameters (total protein, creatinine, calcium), complete blood count (leukocyte, neutrophil, platelet), beta-2 microglobulin levels, genetic findings, bone marrow pathology results, PET/CT findings, mean survival times, progression-free survival times, baseline age, and gender of the patients were recorded. Additionally, MM subtypes, disease stage, and risk group classification were documented. Patients without PET/CT imaging at diagnosis were excluded from the study. Results: In this study, the demographic, biochemical, and clinical data of 80 MM patients were analyzed, with 60% being male and 40% female. The most common MM subtype was IgG kappa (48.75%), and bone involvement was observed in 91.25% of patients. Baseline biochemical parameters revealed elevated total protein levels in 46.25%, hypercalcemia in 26.25%, elevated creatinine levels in 41.25%, neutropenia in 8.75%, anemia in 90%, and thrombocytopenia in 22.5% of patients. The impact of MM subtypes, PET-CT findings, plasma cell percentage, and biochemical and clinical parameters on survival outcomes (PFS, OS), risk stratification, and R-ISS staging was evaluated, but no statistically significant associations were found. However, elevated creatinine levels and low hemoglobin levels were significantly associated with R-ISS staging P (0,003-0,009) , suggesting their relevance in disease classification. These findings indicate the need for further studies to better understand the prognostic value of PET-CT and laboratory parameters in MM. Conclusion: Since elevated creatinine levels and anemia were significantly associated with R-ISS staging, these parameters should be considered in disease staging. To better assess the prognostic impact of other laboratory and PET-CT findings, further prospective studies with larger patient populations are warranted.