Taze fasulye ebeveyn ve melezlerinde bazı tarımsal özelliklerin ve kalıtımlarının diallel analiz metoduyla belirlenmesi
Determination of some agricultural characters and their heredity through diallel method in green bean parents and crosses
- Tez No: 518121
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Diallel analiz, fasulye, GKY, kalıtım, ÖKY, Bean, diallel analysis, GCA, heredity, SCA
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Araştırmada üç ticari taze fasulye (SF08/03, Ribera ve Java) çeşidi ile iki taze sırık fasulye (Mor Toparlak ve Beyaz Toparlak) hattı arasında 2016 yılında tam dialllel analiz yöntemine göre melezlemeler (20 melez kombinasyonu) yapılmıştır. F1 generasyonu ve ebeveynler 2017 yılında Selçuk Üniversitesi Tam Kontrollü Bitki Islah Serasında yetiştirilmiştir. Araştırmada bitki boyu, bakla boyu, bakla sayısı, baklada tane sayısı, bitki tane sayısı, bitkide tane verimi, yüz tane ağırlığı, protein oranı ve protein verimine ilişkin ölçüm, sayım, tartım ve analizler yapılmıştır. İncelenen özellikler için ebeveyn ve F1 melezlerinde diallel analiz yöntemine göre genel ve özel kombinasyon yetenekleri, heterosis ve heterobeltiosis değerleri, geniş ve dar anlamda kalıtım dereceleri ve özellikler arası ilişkiler tespit edilmiştir. Tane verimi için eklemeli olmayan gen etkileri ve dar anlamda kalıtım dereceleri düşük olarak tespit edilmiştir. F1 generasyonunda heterosis ve heterobeltiosis değerleri tane verimi için pozitif olmuştur. Sonuç olarak bu araştırmada; fasulye ıslahında kullanılabilecek uygun ebeveyn ve melezler ile bunların bazı tarımsal özellikleri ve kalıtımları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, three commercial fresh bean cultivars (SF08/03, Ribera and Java) and two pole-type fresh bean lines (Mor Toparlak and Beyaz Toparlak) were hybridized (20 hybrid combinations) in accordance with full-diallel analysis method in 2016. F1 generations and parents were grown in fully-automated plant breeding greenhouse of Selcuk University in 2017. Measurements, counts, weightings and analyses were formed to determine plant height, pod length, number of pods per plant, number of seeds per pod, number of seeds per plant, plant seed yield, hundred-seed weight, protein ratio and protein yields of the parents and hybrids. For investigated traits, diallel analysis method was employed to determine general combining ability (GCA) and specific combining ability (SCA), heterosis and heterobeltiosis values, broad and narrow sense heritability and correlations among the investigated traits of the parents and hybrids. For seed yield, non-additive gene effects and narrow sense heritability values were low. Heterosis and heterobeltiosis values for seed yield of F1 generation were positive. As to conclude, proper parents and hybrids to be used in further bean breading programs were identified and their agronomic traits and heredities were determined.