Fonksiyonel hareket görüntüleme ve yıldız denge test puanlarının atletik performansla ilişkisi
The correlation between functional movement screen, star excursion balance test and selected athletic performance tests
- Tez No: 518158
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Hareket Görüntüleme, Yıldız Denge Testi, Atletik Performans, Voleybol, Functional Movement Screen, Star Excursion Balance Test, Athletic Performance, Volleyball
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Performans ve Kondisyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı genç voleybolcularda FHG puanları, smaç ve servis hızı gibi branşa özel beceriler seçili atletik performans testleri arasındaki ilişkinin tespitidir. Yöntem: Çalışmanın denek gurubu; İstanbul UPS Kulübü, bayan voleybol takımı (n=18, yaş=18,46±1.45) sporcularının gönüllü katılımıyla oluşturulmuştur. Deneklere Fonksiyonel Hareket Görüntüleme (FHG) bataryası sertifikalı bir eksper tarafından uygulanmıştır. FHG bataryasından sonra Yıldız Denge Testi (YDT) uygulatılmıştır. Aynı günde deneklerin smaç ve smaç servis hızları ölçülmüştür ve takip eden değişkenler elde edilmiştir: Smaç hızı, smaç servis hızı, FHG skoru, YDT skoru. Bu bataryalardan ayrı bir günde antropometrik ölçüler sonrasında kontürlü dikey sıçrama, kontürsüz dikey sıçrama, durarak uzun atlama, otur-eriş testleri uygulanmıştır. Bulgular: İstatistik analiz sonucunda; Smaç Servis Hızıyla FHG engel adımlama arasında (r=0,489*), kontürlü dikey sıçramayla FHG stabilite şınav arasında (r=0,525*), kontürsüz dikey sıçramayla FHG stabilite şınav arasında (r=0,505*) orta düzeyde anlamlı ve vücut yağ oranı (VYO) ve FHG skorları arasında negatif çok güçlü ve çok anlamlı (r=-,804**) korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç: FHG bataryasında atletik perfromansla ilişki açısından uygulamanın alt kategorilerinde önemli ve daha geniş amaçlı kullanım olasılığı ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the correlation between functional movement screen (FMS), star excurtion balance test (SEBT) and selected athletic and sport spesific abilities in elite women volleyball players. Methods: Eighteen elite women volleyball players performed the following procedures in two consecutive days seperated by 24 hours. FMS and SEBT test were conducted by a certified expert. On the same day spike ball velocity and spike serve ball velocties were measured via sports radar gun. On the second measurement day following athletic performances were measured: counter movement jump (CMJ), non-counter movement (NCMJ) jump, standing broad jump, sit&reach test. Results: Statistical analysis revealed that there was significant moderate correlation between FMS sub category hurdle step and spike serve ball velocity (r=0,489*), FMS sub category stability push-up and CMJ (r=0,525*), FMS sub category stability push-up and NCMJ (r=0,505*) and also there was a significant negative correlation between FMS total score and body fat ratio (r=-,804**). Conclusion: The findings indicate that not all but sub-categories like hurdle step and stability from FMS has the potential to predict more than athletic injuries and could be used as an athletic performance indicator in elite female volleyball players.