Çok ölçütlü karar verme yöntemleri ile bir banka projesi için bulut bilişim hizmet sağlayıcısı seçimi
Using multicriteria decision making methods to select a cloud computing service provider for a bank project
- Tez No: 518190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ SELİM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim, Analitik Hiyerarşi Proses (AHP), TOPSIS, Çok Ölçütlü Karar Verme, Cloud Computing, Analytical Hierarchy Process(AHP), TOPSIS, Multicriteria Decision Making
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Gelişen teknoloji ile bulut bilişim her geçen gün hayatımızda daha fazla yer almaktadır. Her ne kadar farkında olmasak bile gündelik hayatta izlediğimiz videolar, dinlediğimiz müzikler ve daha birçok içerik bulut altyapısını kullanmakta. Verilerimizi kolayca ve güvenli bir şekilde taşıma, depolama, paylaşma gibi işlemlerimiz için kullandığımız çevrim içi veri depolama hizmetleri de bu alt yapıdan faydalanmaktadır. Bunlara örnek olarak OneDrive, Dropbox, Google Drive ve Yandex.Disk ürünleri gösterilebilir. Hayatımızdaki yeri ve etkisi günden güne artmakta olan tüm bu gelişmelerle birlikte bulut bilişim hizmet sağlayıcıların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Artan sayının beraberinde getirdiği çeşitlilik ve karmaşa, kullanıcıların bulut hizmet sağlayıcı seçimi konusunda karar almasını zorlaştırmaktadır fakat tüm bu zorluklar çok ölçütlü karar verme yöntemleriyle etkin bir şekilde kolayca aşılabilmektedir. Bu tez çalışması ile çok ölçütlü karar verme yöntemleri kullanılarak bir banka projesinde kullanılacak bulut bilişim hizmet sağlayıcısı seçiminde yaşanılan zorlukların aşılmasına ve en doğru kararın verilmesine katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With developing technology, cloud computing is more and more in our lives every day. Even though we don't know it, the videos we watch in everyday life, the music we listen to and much more content cloud infrastructure. The online data storage services we use to move, store and share our data easily and securely benefit from this infrastructure. Examples include OneDrive, Dropbox, Google Drive and Yandex.Disk products. With all these improvements, the place and its influence in our life is on the way to the cloud. The number of providers is also increasing every day. The increasing number of diversity and complexity makes it difficult for users to decide on cloud service providers, but all of these challenges are multi-criteria decision-making methods that can be effectively exceeded. In this thesis, it is possible to overcome the difficulties of choosing a cloud IT service provider to be used in a bank project using multi-criteria decision-making methods and to make the best decision to contribute to the development of the project.