Türk yapımı animasyon filmlerinde kahramanın yolculuğu: Anlatısal örnekçeler aracılığıyla anlatıların çözümlenmesi
Hero's journey in Turkish animation films: Analysis of narratives by narrative sampling
- Tez No: 518335
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULGANİ ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Animasyon, Anlatıbilim, Kahraman, Karakter, J.A. Greimas, Animation, Narrative, Hero, Character, J.A. Greimas
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Aristo, sanatın mimesis yani bir taklit olduğunu söylerken; somut şeylere yani bir eylemin, bir olayın, yaradılışın kısaca yaşama dair gerçeklerin taklidine işaret ediyordu. Bu taklit ona göre iki şeye hizmet etmekteydi: Haz verme ve ruhları arındırma. Ancak bu iki amaca hizmet edecek güzel bir yapıtın ortaya konması için de öykülerin nasıl biçimlendiği anlamak gerekir. Bir öykü, masal ya da bir çizgi film, en genel tanımıyla bir anlatıya sahiptir. İnsanlığın varoluşundan bu yana süregelen anlatı, nedensel olarak birbiriyle bağlı olaylar dizisinin temsilini ifade etmektedir. Poetika'dan bu yana kuramcılar, geliştirdikleri farklı yaklaşımlarla anlatının yapısal analizini kuramsal bir zemine oturtmaya çalıştılar. Bu çalışmada Fransız göstergebilimci J. A. Greimas'ın geliştirdiği“Eyleyenler Modeli”yöntemi kullanılarak Türk Yapımı Animasyon Filmlerinin anlatı yapısının çözümlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde“Anlatıbilim İzleğinde Karakter Olgusu”tartışılmış, ikinci bölümde ise Nimesis ve Diegesis kavramları ile birlikte Senaryo Kuramları Bağlamında Kahraman üzerinde durulmuştur. Çözümleme yapılırken filmlerin öyküsü üzerinden, J. A. Greimas'ın geliştirdiği“Eyleyenler Modeli”işlevinin olup olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aristotle says that art is mimesis, that is, imitation; the concrete facts, that is, an action, an event, the facts of creation, briefly, were pointing to imitation. According to him, this imitation served two things: preparation and purification of souls. However, in order to reveal a beautiful work that will serve these two purposes, it is necessary to understand how the stories are shaped. A story, a fairy tale or a comic book has a narrative with the most general definition. The narrative that has been going on since mankind's existence has represented a representation of causally connected sequences of events. Since Poetika, the theorists have tried to put the structural analysis of the narrative into a theoretical ground with the different approaches they have developed. In this study, it was aimed to analyze the narrative structure of Turkish Production Animation Films by using the“Eylemler Modeli”method developed by French semiotographer J. A. Greimas. In the first part of the work,“The Character Case in the Trace of the Narrative”was discussed, and in the second part the Nimesis and Diegesis concepts as well as the Hero in the context of Scenario Theories were discussed. When analyzed, it was investigated through the story of the films whether or not it was the“Actors Model”function developed by J. A. Greimas.