Türk yapımı animasyon filmlerinde değer aktarımı üzerine inceleme
Value transfer in Turkish construction animation filmsinvestigation on
  1. Tez No: 513283
  2. Yazar: HASAN BASRİ TURHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, aktarım, Animasyon Filmleri, value, transfer, animation movies
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk yapımı animasyon filmlerini değer aktarımı açısından incelemektir. Bu bağlamda incelenen animasyon filmlerinde değerlere yer verilip verilmediği tespit edilmeye çalışılarak çıkarımda bulunulmaya çalışılmıştır. Doküman incelemesi tekniği ile yürütülen çalışmada 2013 ile 2016 yılları arasında sinema izleyicisiyle buluşan ve ulaşılabilir olan 6 adet Türk yapımı animasyon film içerik analizi yoluyla incelenmiştir. Bu filmlere yönelik değerler ve görsel unsurlar için tespit çalışması yapılmıştır. Tespit edilen değerlere ait örnekler verilirken çalışmanın güvenirliğini arttırmak için değerlerin geçtiği animasyon filmin dakika ve saniyesi verilmiştir. Yapılan analizler sonucunda çalışmada toplamda 152 adet değer tespit edilmiştir. İncelenen filmlerde en çok rastlanılan değer sevgi başlığı altında aile, hayvan ve doğa sevgisidir. Bu değer 32 adetle en çok karşılaşılan değer olmuştur. İncelenen animasyon filmlerinde olumlu ve olumsuz değerlerle karşılaşılmıştır. Tespit edilen değerlere bakılarak animasyon filmlerin çocuklara model oluşturacak nitelikte olduğu görülmüştür. Çalışmada ulaşılan sonuçlar alan yazın doğrultusunda tartışılarak konu ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine Turkish animated film in terms of their value to transfer. Place the values examined in this context was given in the animated film, whether was tried to determine by working, and inferences to be made. The document review carried out between 2013 and 2016 with the technique of cinema and the audience which are available in 6 to meet with Turkish-made animation film were examined through content analysis. The values for detection and visual elements of the work reviewed for this film. The detected values of the examples provided, while the occurrence of values in order to increase the reliability of the study of film animation, minutes, and seconds. Results a total of 152 units of analysis in the study, it has been determined that the value of. The most frequent value in the films examined under the heading of family love, the love of animals and nature. With this value of 32 has been the most common value. Studied animation in films with positive and negative values were found. Detected, based on the value of animated films for children are of a nature to be a model, it was observed that. In the study made suggestions on the subject discussed and the conclusions in accordance with the field type.