Hematolojik kanserin hasta ve bakım veren arasındaki ilişkiye etkisinin incelenmesi
The investigation of effect of hematological cancer to relationship between with hematological cancer and family caregiver
  1. Tez No: 518393
  2. Yazar: ÖZGÜ SERÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN GÜNÜŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım veren, Diyadik, Hematolojik kanserler, Hemşirelik, Kanser hastası, Kalitatif, Cancer patients, Dyad, Family caregiver, Hematological cancers, Nursing, Qualitative
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı; yatarak hematolojik kanser tedavisi gören hasta ve bakım verenlerinin bu süreçteki deneyimlerini ve aralarındaki ilişkinin doğasını açıklamaktır. Yöntem: Araştırma fenomenolojik kalitatif tipte ve diyadiktir. Çalışma Türkiye'nin İzmir ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini amaçlı örnekleme ile seçilen onkoloji kliniğinde kanser tedavisi alan 12 hasta ve 12 bakım vereni oluşturmuştur. Derinlemesine görüşmeler yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda 4 tema ortaya çıkmıştır. Zorlu yolculuk temasının altında hasta ve bakım verenlerin rutinlerinin ve gelecek planlarının bozulmasına bağlı hayal kırıklığı, sosyal destekten uzak kalmaya bağlı yalnızlık ve özlem duyguları, belirsizlik yaşamaya bağlı endişe, ölüm korkusu, geçmişe yönelik pişmanlıklar ve fiziksel semptomlar nedeni ile öfke yaşama yer almaktadır. Birlikte ama yalnız teması altında bireylerin dine yönelerek duygularını, düşüncelerini ve ihtiyaçlarını saklayarak, güçlü kalmaya çalışarak ve ağlayarak baş etmeye çalıştıkları saptanmıştır. Bunun yanı sıra yoğun duyguların sonucu olarak hasta ve bakım verenlerin iletişimlerinin azaldığı belirlenmiştir. Yol arkadaşlığı temasında bireylerin rol dengesinde değişim, ilişkilerinde bağlanmada artma ve güvende artma deneyimledikleri bulunmuştur. Yeni ufuklar teması altında, bu sürecin sonunda olumlu olarak iki tarafında kendi değerini ve yaşamın değerini fark ettiği, sabretmeyi, affetmeyi ve esnek olmayı öğrendiği, baş etme becerilerini geliştirdiği belirlenmiştir. Sonuç: Hematolojik kanser ve tedavisi hasta ve bakım verenler için zor bir süreçtir. Hemşireler hasta ve bakım veren arasındaki ilişkiyi güçlendirerek, stres yönetimi ve karşılıklı iletişimi geliştiren müdahalelerde bulunarak hasta ve bakım verenlerin baş etmelerini desteklemeleri önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research was to determine the interaction between lived experience of hospitalized patients and family caregivers with hematological cancer Methods: A phenomenologic and dyadic study was taken in the study. This study was carried out in Izmir, Turkey. The sample consisted of twelve patient and family caregiver dyads who receive cancer treatment in an oncology clinic selected by purposeful sampling. In-depth interviews were conducted using a semi-structured interview format. Content analysis was used to evaluate the interviews. Results: Four themes emerged as a result of the research. The theme of a tough journey includes disappointment due to deterioration in routines and future plans, feelings of loneliness and longing because of being far away from social support, concerns about uncertainties, fear of death, regrets about the past and having anger because of physical symptoms. The theme of together but alone includes coping by inclining towards religion, coping by trying to be strong, coping by hiding emotions, thoughts and needs and coping by crying. As well as due to intense feelings there may be less communication between patients and family caregivers, and they may have communication conflicts. The theme of companionship includes change in role balance, increased bonding and increased confidence. New horizons theme involves understanding their own values, understanding the value of being healthy, being more relaxed, being patient and learning to be compassionate and developing coping skills. Conclusion: Cancer disease and treatment is a difficult process for patients and family caregivers. It is important that nurses increase their coping by strengthening the relationship between the patient and the caregiver, by intervening in stress management and mutual communication.