Galaktagog içeren bitki çayı tüketiminin anne sütü makro besin ögesi bileşimine etkisi
Effects of consumption of herbal tea containing galactagogue on composition of breast milk macronutrient
- Tez No: 518537
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE AKTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Galaktagog, Bitki çayı, Enerji, Makro besin ögesi, Breastmilk, Galactagogue, Herbal tea, Energy, Macronutrient
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Çalışmada galaktagog içeren bitki çayı tüketiminin anne sütü enerji ve makro besin ögesi bileşimine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç Yöntem: Mart - Haziran 2018 tarihleri arasında, 0-4 aylık bebekleri olan, galatagog içeren bitki çayı tüketen (n=43) ve tüketmeyen (n=56 ) gönüllü annelerle yürütülen kesitsel tipte bir vaka kontrol çalışmasıdır. Elle sağılan anne sütünün enerji ve makro besin ögeleri anne sütü analiz cihazıyla ölçülmüş, annelerin geriye dönük 1 günlük besin tüketim kayıtları alınmıştır. Anlamlılık düzeyi p0,05). Galaktagog içeren bitki çayı türüyle anne sütü içeriği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Annenin protein alımıyla sütün laktoz içeriği arasında negatif yönde orta düzeyde bir ilişki saptanmış; annenin protein alımı arttıkça sütün laktoz içeriğinin azaldığı belirlenmiştir (p=0,40). Sonuç: Galaktagog içeren bitki çaylarının anne sütü enerji ve makro besin ögesi bileşimini etkilemediği belirlenmiş, bu çayların güvenirliliği, etkinliğinin ve olası yan etkilerinin daha büyük örneklem gruplarında ve randomize kontrollü çalışmalarla değerlendirilmesi gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the effect of herbal tea consumption containing galactagogues on the composition of breast milk energy and macro nutrients. Material method: It is a cross-sectional case-control study conducted between March and May 2018, involving mothers have 0-4 month old infants consuming (n=43) and non-consuming (n=56) herbal tea containing galatagogue. Energy and macronutrients of breast milks collected from mothers by hand were measured using a breast milk analyzer, and retrospective 1-day food consumption records were obtained. Significance level was accepted as p 0,05). No statistically significant difference was found between the type of herbal tea containing galactagogue and the content of breast milk (p>0,05). A moderate negative correlation was found between the intake of the mother's protein intake and the content of the breast milk lactose; it was determined that as the protein intake of the mothers increased, the content of the breast milk lactose decreased (p=0,40). Conclusion: It was determined that the herbal tea containing galactagogue did not affect the content of breast milk energy and macronutrients. It has been proposed that the safety, efficacy and possible side effects of these teas sholuld be assessed in larger sample groups and randomized controlled trials.