Abdominal histerektomi uygulanan hastalarda intravenöz deksketoprofen trometamol ve ibuprofenin postoperatif analjezik etkinliğinin ve yan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of postoperative analgesic effects and side effects of intravenous dexketoprofen trometamol and ibuprofen in abdominal histerectomy patients
- Tez No: 518571
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Postoperatif analjezi, deksketoprofen trometamol, ibuprofen, morfin, Postoperative analgesia, dexketoprofen trometamol, ibuprofen, morphine
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç:Çalışmamızda abdominal histerektomi uygulanan hastalarda intravenöz (iv) deksketoprofen trometamol ve ibuprofenin postoperatif analjezik etkinliğinin ve yan etkilerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Materyal ve Metod:Abdominal histerektomi uygulanacak olan 18-65 yaş arasında, ASA I-II, 90 hasta randomize olarak 30'arlı üç eşit gruba ayrılmıştır. Cerrahi kapamayageçildiğindeibuprofen grubundaki (Grup İ) hastalara 100 ml SF içinde hazırlanmış 400 mg ibuprofen, deksketoprofen grubundaki (Grup D) hastalara 100 ml SF içinde hazırlanmış 50 mg deksketoprofen trometamol ve kontrol grubundaki (Grup K) hastalara 100 ml SF 30 dakikada infüzyon şeklinde uygulandı. Postoperatif dönemde tüm hastalara morfin ile hazırlanan hasta kontrollü analjezi (HKA)başlandı. Hemodinamik parametreler, Visüel Analog Skala ile ağrı ölçümü, morfin tüketimi ve olası yan etkiler postoperatif 0. dk,10. dk, 30. dk,1, 2, 6, 12 ve 24. saatlerde kaydedildi. İlk analjezi talep zamanı, aldrete derlenme skoru≥9'a ulaşma süreleri ve bulantı-kusma, shivering, konstipasyon gibi istenmeyen etkiler kaydedildi. Bulgular:Gruplar arasında demografik veriler, ilk analjezik talep zamanı ve aldrete derlenme skoru≥9'a ulaşma süresi açısından anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05). Grup İ ve Grup D'de morfin tüketiminin postoperatif 6. saatten itibaren Grup K'ye göre anlamlı olarak düşük olduğu, çalışma grupları karşılaştırıldığında ise Grup İ'de morfin tüketimininpostoperatif 6. saatten başlayarak Grup D'ye göre anlamlı olarak azaldığı gözlendi. Gruplar ağrı skorları açısından karşılaştırıldığında VAS değerlerinin Grup İ'de tüm ölçümlerde, Grup D'de 6. saat hariç tüm ölçümlerde, kontrol grubuna göre anlamlı olarak azaldığı gözlendi. Çalışma grupları karşılaştırıldığında VAS değerlerinin sadece 12. saatte benzer olduğu, diğer tüm ölçümlerde Grup İ'de anlamlı düşük olduğu bulundu. İbuprofen grubunun 12. saat haricinde 24 saat boyunca kaydedilen VAS skorları Grup D ve Grup K'ye göre anlamlı düşük bulundu. Yan etkiler karşılaştırıldığında kontrol grubunda konstipasyon görülen hasta sayısının çalışma gruplarına göre yüksek olduğu, diğer yan etkilerin gruplar arasında benzer olduğu görüldü. Sonuç:Abdominal histerektomilerde postoperatif ağrı tedavisinde her iki ilacında morfin tüketimini azalttığını, ibuprofenin deksketoprofen trometamole göre daha etkin bir analjezi sağladığını ve her iki ilacın multimodal analjezide güvenle kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare postoperative analgesic efficacy and adverse effects of intravenous (iv) dexketoprofen trometamol and ibuprofen in patients underwent abdominal hysterectomy. Material and method: In this study, 90 ASA I-II patients (aged 18-65 years) undergoing abdominal hysterectomy were randomly assigned into 3 groups (n=30 in each). At surgical closure, 400 mg ibuprofen in 100 ml normal saline was given to the patients in group I (ibuprofen group) while 50 mg dexketoprofen trometamol in 100 ml normal saline was given to the patients in group D (dexketoprofen group) and 100 ml normal saline was given to the patients in group K (control group) via intravenous infusion. At postoperative period, patient-controlled analgesia (PCA) was prescribed to all patients. Hemodynamic parameters, visual analog scale pain score, morphine consumption and potential adverse effects were recorded on minutes 0, 10, 30 and on hours 1, 2, 6, 12 and 24. Time of first analgesic need, time to Aldrete's recovery score≥9, and undesired effects such as nausea and vomiting, shivering and constipation were recorded. Findings: There was no significant difference in demographic data, time of first analgesic need and time to Aldrete's recovery score≥9 among groups (p>0.05). It was found that morphine consumption was significantly lower in group I and D when compared to group K while morphine consumption was significantly decreased in group I compared to group D at time points beyond hour 6. When pain scores were compared, it was found that VAS score was significantly decreased at all time points in group I while at all time points other than hour 6 in group D when compared to control group. The VAS pain score was comparable only at hour 12 while it was significantly lower in group I than group D in remaining time points. In ibuprofen group, VAS scores recorded at all time points other than hour 12 were significantly lower than those in group D and group K. When adverse effects were compared, it was found that number of patients with constipation was significantly higher in control group than group I and D while other adverse effects were among groups. Conclusions: It could be concluded that both agents decreased morphine consumption in postoperative pain management in abdominal hysterectomy; that ibuprofen provided more efficacious analgesia when compared to dexketoprofen trometamol; and that both agents could be safely used in multimodal analgesia.