Kılıç Ali Paşa Camii akustik mirası değerlendirmesi & modern bir cami ile akustik performans karşılaştırması
Kilic Ali Pasa Mosque acoustical evaluation & acoustic performance comparison with a modern mosque
- Tez No: 518572
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KONCA ŞAHER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hacim Akustiği 1, Cami Akustiği 2, Akustik Simülasyon 3, Volume Acoustics 1, Mosque Acoustics 2, Acoustic Simulation 3
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Tarihi cami yapılarının korunmasında görsel algı dışında işitselliğin mekandaki algısının farkındalığını sağlamak düşünülmüştür. Bu çalışmada Mimar Sinan'nın önemli yapısı olan Kılıç Ali Paşa Camisi'nin restorasyon sürecindeki akustik değerlendirmesive günümüz modern cami yapısı ile akustik performans karşılaştırması yapılmıştır. Arşiv taramaları, mimari projeler, yerinde görme, bilgi ve belge araştırmaları yapılmıştır. Kılıç Ali Paşa Camii ve İmam-ı Azam Camisi'ne ait autocad ve sketchup programlarından yararlanılarak 3D modellemeleri yapılmıştır. Söz konusu camilerin hacim akustiği kriterlerinden olan Reverberasyon Süresi (RT) ve Konuşmanın İletim İndeksi (STI) değerleri elde edilmiştir. Çalışma sonucunda Kılıç Ali Paşa Camisi'nin orijinal hali ve restorasyon süreci ile caminin mevcut durumunun simülasyon verileri karşılaştırılmış ve Kılıç Ali Paşa Cami mevcut durumu ile İmam-ı Azam Cami'nin simülasyon verilerinin karşılaştırılarak değerlendirilmesi yapılmıştır.16.yüzyıl yapısı olan Kılıç Ali Paşa Camisi'nin 21.yüzyıl yapısı olan İmam-ı Azam Camisi'ne göre daha iyi akustik değerlere sahip olduğu elde edilen veriler sonucunda ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Apart from the visual perception, it has been thought to give an awareness of the spatial perception of the auditory of the preservation of historical mosque structures. In this study, acoustic performance of the Kılıç Ali Paşa Mosque, which is currently under restoration construction and the important structure of Mimar Sinan, and the acoustic performance of the contemporary mosque structure were compared. Archival scans, architectural projects, on-site visuals, information and document researches had been performed. 3D models were made by using the AutoCAD and SketchUp programs of Kılıç Ali Paşa Mosque and İmam-ı Azam Mosque. Reverberation Time (RT) and Speech Transmission Index (STI) values, which are the volume acuity criteria of the said glasses, are obtained. It has been revealed that Kılıç Ali Paşa Mosque, which is a structure of the 16th century, has better acoustical values than the Imam-ı Azam Mosque, which is the structure of the 21st century.