Hava kaynaklı basillerin izolasyonu ve bazı yeteneklerinin incelenmesi
The isolation of air borne bacilli and investigation of some capabilities of these bacteria
  1. Tez No: 518688
  2. Yazar: TUĞBA MENTEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDAĞ ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal dirençliliği, Antibiyotik dirençliliği, Bacillus sp, Enzim, Metabolit, Antibiotic resistance, Bacillus sp, Enzyme, Heavy metal resistance, Metabolite
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada Kütahya iline bağlı Seyitömer beldesindeki havasal ortamdan izole edilen aerob endospor oluşturan Basil grubu bakteriler identifiye edilerek bazı yetenekleri araştırılmıştır. Yer çekimine dayalı petri plak yöntemiyle aerob endospor oluşturan 15 adet bakteri izole edilmiştir. İzole edilen bakterilerin biyokimyasal testler yardımıyla Bacillus sp. olarak cins düzeyinde identifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Enzim üretim yeteneğine baktığımızda, 14 tane izolatın proteaz enzimi, 6 tane izolatın da amilaz enzimini üretebildiği tespit edilmiştir. Yapılan ağır metal dirençlilik deneyinde, ağır metallere karşı en yüksek MİK (Minimum İnhibisyon Konsantrasyonu) değeri referans suş (Bacillus subtilis NRRL B-209) ile kıyaslandığında, çalışmamızdaki basillerin %93,33 oranında bakır ağır metaline karşı dirençli olduğu belirlenmiştir. Antibiyotik dirençlilik testi, agar disk difüzyon yöntemiyle sekiz farklı antibiyotik (amfisilin, kloramfenikol, siproflaksin, eritromisin, kanamisin, oksasilin, streptomisin, vankomisin) kullanılarak belirlenmiştir. Test sonuçlarına göre Basillerin %100'ü oksasilin, %46,66'sı amfisilin antibiyotiğine karşı dirençli bulunmuştur. Basil izolatlarından elde edilen süpernatant kısımlar kendilerine ve diğer basillere karşı agar damlatma yöntemi ile denenerek metabolit üretim yetenekleri belirlenmiştir. Basil izolatları içerisinde S6 izolatı aktivitesi en iyi izolat, S4 izolatı ise en hassas izolat olarak tespit edilmiştir. Ayrıca S6 izolatından elde edilen süpernatantın antimikrobiyal aktivitesi gram pozitif ve negatif mikroorganizmalara ve ayrıca maya'ya karşı denenmiştir. S6 izolatı en yüksek aktiviteyi Legionella pneumophilia Sg 2-15'e karşı göstermiştir. S6 izolatının metabolit aktivitesi üzerine sıcaklık, pH, organik çözücü ve deterjanların etkisi araştırılmıştır. S6 izolatının süpernatant kısmının 80, 95 ve 121°C sıcaklıklarında aktivite göstermediği, denenen farklı pH (2, 4, 6, 8 ve 10) aralıklarından ve organik çözücülerden az miktarda etkilendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, aerobic endospor forming Bacilli group, isolated from the airborne environment in Seyitömer district of Kütahya province, were identified and some cabilities were investigated. Fifteen aerobic endospores producing bacteria were isolated by petri plate method based on gravity. Identification of isolated bacteria was carried out by biochemical tests at the genus level as Bacillus sp. When we look at the ability of enzyme production, it is determined that 6 isolates can produce amylase enzyme, while 14 isolates show protease activity. The highest MIC (Minimal Inhibition Concentration) value against heavy metals in comparison with reference strain (Bacillus subtilis NRRL B-209), by conducting the heavy metal resistance test, 93,33% of the bacilliies tested were found to be resistant to copper heavy metal. Antibiotic resistance testing was performed using agar disc diffusion method against eight different antibiotics (amphicillin, chloramphenicol, ciprofloxin, erythromycin, kanamycin, oxacillin, streptomycin, vancomycin). According to the test results, 100% of Bacilli were found to be resistant to oxacillin and 46,66% to ampicillin antibiotics. Supernatant fractions obtained from Bacillus isolates were tested against them self and other bacilli by agar drip method to determine metabolite production capabilities. S6 isolate activity was the best isolate in Bacilli group and S4 isolate was the most sensitive isolate. In addition, the antimicrobial activity of the supernatant obtained from the S6 isolate was tested against gram positive and negative microorganisms and yeast. S6 isolate showed the highest activity against Legionella serogroup 2-15. The effect of temperature, pH, organic solvent and detergents on the metabolic activity of S6 isolate was investigated. It has been determined that the S6 isolate is not active at temperatures of 80, 95 and 121°C in the supernatant, but is effected at different pH ranges (2, 4, 6, 8 ve 10) and in a small amount of organic solvents.