Online diyet yapan ve diyetisyen takibinde diyet yapan bireylerin diyete uyumları ve ağırlık kayıplarının karşılaştırılması
The comparison of diet attitudes and weight loss of individual diet in the online diet and diettiane
  1. Tez No: 518737
  2. Yazar: SERKAN BENTLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE ÖNGÜN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Diyet, Obezite, Onlıne diyet, Nutrition, Diet, Obesity, Online diet
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve hayatın her alanında internetin kullanılmaya başlanılması ile birlikte insanlarda online diyet talebi oluşmuş, zamandan tasarruf, yiyecek ve içeceklerinin kalori hesaplamalarının kolay olması nedeni ile bu alan giderek popülarite kazanmıştır. Geleneksel şekillerde yüz yüze görüşülen hastalarda göze çarpan problemlerin bir çoğu, online olarak diyet alan kişilerde de gözlenmiş, uzun yıllardır problem olan ve giderek farkındalığın arttığı yeme tutum ve davranış bozuklukları bu kişilerde de dikkat çekici oranlara ulaşmıştır. Bu araştırmanın amacı; Nisan-Mayıs 2017 tarihleri arasında yüz yüze veya online diyetisyen kontrolü altında eğitim verilerek diyet yapan 18-65 yaş grubunun da ki erkek (n:28) ve kadın (n:73) toplam 101 bireyin diyete uyumları ve ağırlık kayıplarını karşılaştırmak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmaya online diyet yapan bireylerin %69,8‟inin kadın, %30,2‟sinin erkek olduğu; yüz yüze diyet yapan bireylerin %74,1‟inin kadın, %25,9‟ünün de erkek olduğu belirlenmiştir (p>0,05).Online diyet yapan bireylerin %60,5‟inin, yüz yüze diyet yapan bireylerin ise %65,5‟inin öğün atladığı belirlenmiştir (p>0,05). Online diyet yapan bireylerin %41,9‟u normal, %37,2‟sinin hafif şişman, %20,0‟unun şişman olduğu saptanmıştır. Yüz yüze diyet yapan bireylerin ise %31‟i normal, %34,5‟i hafif şişman ve şişman olduğu saptanmıştır (p>0,05).Online diyet grubundaki bireylerin kaybettikleri ağırlık ortalamasının 6,82 kg, yüz yüze diyet grubundaki bireylerin kaybettiği ağırlık ortalamasının ise 5,90 kg olduğu saptanmıştır (p>0,05). Gruplar arasındaki ağırlık kaybı ve kaybedilen ağırlığı koruma bakımından farlılık bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak bireylerin sağlıklı beslenmeyi öğrenmek amacıyla doğru bilgiye ulaşmaları adına internet aracılığı ile de diyetisyen yardımı almansının faydalı olacağı görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of technology and the start of internet usage in every area of life, this area has gained popularity thanks to the online dietary requests made by people, saving time, calorie calculation of food and beverage is easy. In traditional forms, most of the problems that are seen in face-to-face patients have also been observed in people who are on an online diet, eating attitudes and behavioral disorders that have become increasingly aware and problematic for many years have reached remarkable proportions. The purpose of this research; It was planned and conducted to compare dietary adaptations and weight loss of a total of 101 males (n: 28) and females (n: 73) in the 18-65 age group who were educated under face-to-face or online dietitian control between April-May 2017 . 69.8% of the individuals who made online diet for research were female and 30.2% were male; it was determined that 74.1% of the individuals who face-to-face diet are female and 25.9% of them are male (p> 0.05). 60.5% of the online dietitians and 65% , 5 of them were missing meals (p> 0,05). 41.9% of the individuals on the online diet were found to be normal, 37.2% were mildly obese and 20.0% were obese. It was found that 31% of the individuals who face the face-to-face diet were normal, 34.5% were slightly obese and obese (p> 0.05). The average weight lost by the individuals in the online diet group was 6.82 kg, and the weight average was 5.90 kg (p> 0.05). As a result, it has been concluded that people would be beneficial for get help through the internet with the dietician in order to reach the right information to learn how to feed the healthy.