Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde probleme dayalı öğrenim süreçlerinin işleyiş ve etkinliği
Efficiency and functioning of problem based learning process in Dokuz Eylul University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 518763
  2. Yazar: HAYRİYE DİLEK AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. BERNA MUSAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL VELİPAŞAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Probleme dayalı öğrenim(PDÖ), tıp eğitimi, özdüzenlemeli öğrenme, Problem based learning(PBL), medical education, self regulating learning
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Probleme Dayalı Öğrenim (PDÖ), merkezinde öğrencinin olduğu bir aktif eğitim yöntemidir. PDÖ'nün öğrencilerin kendi kendine öğrenme becerilerini ve öğrenme motivasyonlarını arttırması, problem çözme becerisi kazandırması gibi önemli kazanımları vardır. Bu çalışmada; PDÖ eğitim modeli uygulanan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrencilerin PDÖ süreçleri işleyişi ve kazanımlarına ilişkin algıları ile özdüzenlemeli öğrenme becerilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, PDÖ kazanımları ve performans algılarının Dönem 1'e göre Dönem 3 lehine yüksek olduğu, cinsiyetler arasında ise anlamlı fark olmadığı hipotezine dayandırılmıştır. Araştırma kesitsel ve analitik tiptedir. 2015-2016 akademik yılı sonunda Dönem 1 ve 3 programını tamamlayan öğrencilere, demografik özellikler, bağımlı ve bağımsız değişkenlere yönelik sorular ve beş ölçekten oluşan anket formu uygulanmıştır. Dönem 1 öğrencilerinin % 68.8'ine, Dönem 3 öğrencilerinin %62.9' una ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS 15.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testleri ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, öğrencilerin özdüzenlemeli öğrenme becerileri puanlarının genel olarak yüksek olduğu, yedi parametrede kadın öğrencilerin puanının erkek öğrencilere göre yüksek olduğu, dört parametrede Dönem 3 öğrencilerinin Dönem 1 öğrencilerine göre kendilerini daha olumlu değerlendirdikleri anlaşılmaktadır. PDÖ oturumlarındaki performansları açısından kendilerini genel olarak olumlu değerlendirdikleri saptanmıştır. Bir parametrede kadın öğrencilerin puanının erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Dönemlere göre PDÖ oturumlarındaki performansların değerlendirilmesi puanları karşılaştırıldığında; Dönem 3 öğrencilerinin Dönem 1 öğrencilerine göre 'sözel iletişimde başarı' ve 'grup dinamiklerini destekleyecek şekilde davranma' açılarından performanslarını daha olumlu algıladıkları saptanmıştır. PDÖ'nün kazanımları konusunda tüm parametrelerde öğrencilerin orta değer üzerinde puanlar verdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Problem Based Learning(PBL) is a student centered active learning method. PBL plays a critical role in development of self regulated learning skills and increasing learning motivation of students as well as the inspiration of problem solving skills. In this study it was aimed, the evaluation of medical students at Dokuz Eylül University concerning the process and outcomes of PBL and the evalution of self regulated learning skills. The study is based on the hypothesis that PBL outcomes and performance perceptions are in favor of the Grade 3 rather than the Grade 1 and there is no meaningful difference between genders. The study is cross sectional and analytic. At the end of 2015-2016 academic year, the students who complete the Grade 1 and Grade 3 were given a quastionnaire form consist of five different scales and various questions on demographic features and dependent and independent variables. Of all the students, 68.8 % of the Grade 1 and 62.9 % Grade 3 were reached. The data collected in the study was analysed by using SPSS 15.0 statistic program. In data evaluation of the data, descriptive analysis, student t test and the correlation analysis were used. As a result of the study, it was understood that the students had usually high points of self-regulated learning skills and female student points relatively higher than male students in seven parameters and the Grade 3 students evaluated themselves as more positive than the Grade 1 students in four parameters. It was also detected that the students usually evaluated themselves as positive in terms of their performance. In one parameter, it was seen that the points of female students higher than male students. Compared with the evaluation points of performance based on PBL session, it was detected that the Grade 3 students perceive their performance in a positive way to support their“verbal communication success”and“group dynamics”. It was also understood that all the students gave higher points than the avarage rate in all parameters concerning PBL outcomes.