Özel bir zayıflama merkezine başvuran 20-50 yaş arası obez kadınlarda yüksek proteinli diyetlerin ağırlık kontrolüne etkisi
Effective weight control of high proteined dietes in obese women at 20-50 years admitted to a special purpose center
- Tez No: 518762
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZEYNEP ÖZERSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Obesity, Obesity Nutrition, Low Carbohydrate Diet
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı; İstanbul Nişantaşı'nda bulunan Slimcity Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezine başvuran 20-50 yaş aralığındaki obez kadınların karbonhidrattan düşük, proteinden zengin diyet verilerek beslenme durumlarının, vücut ağırlık, yağ ve kas kompozisyonuna etkisini saptamaktır Çalışma da genel hatları ile obezite, obezitenin dünya ve ülkemizdeki durumu, obezite tanı yöntemleri, obezitenin nedenleri, obezitenin sorun olduğu sağlık problemleri, obezitenin tedavisi, obezite tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri, diyet çeşitleri ve ilkeleri ele alınmıştır. Araştırmaya Mart 2018 – Nisan 2018 tarihleri arasında, altı hafta süreyle İstanbul Nişantaşı'nda bulunan Slimcity Sağlıklı Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkezine başvuran 20-50 yaş arasındaki 50 obez kadın (BKI> 25) katılmıştır. Kadınlara verilen diyetin enerjisi ortalama olarak %35-45 karbonhidrattan, %20-25 proteinden ve %30-35 yağdan gelecek şekilde planlanmıştır. Çalışma grubumuzun diyet programlarına uyup uymadıkları haftalık yüz yüze görüşme ve haftanın 1-2 günü telefon aracılığıyla iletişime geçilerek kontrol edilmiştir. Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi Windows ortamında SPSS 20 programı kullanılarak yapılmıştır. Anketteki tüm sorulara ve önermelere verilen cevaplara ait frekans ve yüzde dağılımlar hesaplanmıştır. Dağılımlar tablolar şeklinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of low-carbohydrate, protein-rich diet on body weight, fat and muscle composition of obese women aged 20-50 years who applied to Slimcity Health Nutrition and Diet Counseling Center in Istanbul Nişantaşı and to determine the effect of low-carbohydrate diet on body weight, fat and muscle composition of obese women aged 20-50 The aim of this course is to introduce students to the basic concepts and techniques used in the management of health care in Turkey and in the world, to understand the role of health care in the management of health care in Turkey and the world, to understand the importance of health care in Turkey and the world, to understand the importance of The study was conducted in March 2018 – April 2018 with 50 obese women (BMI> 25) The energy of diet which is given to women is planned to receive approximately 35-45 %of carbonhydrate, 20-25% of protein and 30-35% of fat. Our study group was controiled whetter the group stick to the diet programe or not with face to face meeting and telephone interview for 1-2 days in a week. At the end of 6 weeksş it is found that there are total 6.9 kg weight loss and 6.5 kg loss in fat at the women in our study group.Statistical analysis was performed by using the SPSS 20 program in Windows. The frequency and percentage distributions of the answers given to all questions and suggestions in the questionnaire were calculated. Distributions are shown in the form of tables. In addition, the waist circumference and hip circumference were also found to be significant after the diet. The changes in weight, muscle and fat rates after the 6-week diet period were evaluated by the researcher herself with TANITA MC780. In addition, descriptive statistics such as mean (x), Standard Deviation (SD), mode, median, minimum, and maximum values were used. Chi-Square, One way ANOVA and methods were used in the analyses.