Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji kliniği oral mukoza polikliniğinde takipli hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evalution of the patients followed at the oral mucosa diseases outpatient clinic at Bakirköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital
  1. Tez No: 518780
  2. Yazar: NİMET YEŞİM GÜNAY
  3. Danışmanlar: UZMAN BİLGEN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: oral mukoza, liken planus, coğrafik dil, oral mucosa, lichen planus, geographic tongue
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda amaç; hastanemiz Dermatoloji Kliniği Oral Mukoza Polikliniği'nde takipli hastaların demografik özelliklerinin retrospektif değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2015- Ocak 2018 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji polikliniklerine başvurarak oral lezyonları nedeni ile Oral Mukoza Polikliniği'ne yönlendirilen 238 hastanın dosya kayıtlarındaki yaş, cinsiyet, başvuru anındaki şikayeti, şikayet süresi, hastalık tanıları, amalgam ve protez kullanımı, sigara ve alkol kullanımı gibi bilgiler retrospektif olarak değerlendirilerek çalışmaya dahil edildi. Hastalar 25 yaş altı, 25-44 yaş arası, 45-65 yaş arası ve 65 yaş üzeri olarak 4 grupta değerlendirildi. Şikayetler yanma, tat alamama, kızarıklık, beyaz renk değişikliği, siyah renk değişikliği, yara, soyulma, kabarıklık ve kuruluk olacak şekilde gruplandırıldı. Bulgular: Çalışmada 142 (%59.7) kadın, 96 (%40.3) erkek olmak üzere toplam 238 olgu incelenmiştir. Olguların yaşları 1 ile 89 arasında değişmekte olup, ortalama 49.24±18.80 yıldır. En sık 10 tanı olarak; liken planus %32.8 (n=78), rekürren oral aft %7.1 (n=17), coğrafik dil %7.1 (n=17), fissürlü dil %4.6 (n=11), glossodini %4.2 (n=10), travmatik ülser %3.8 (n=9), kontakt stomatit %3.8 (n=9), lökoplaki %3.8 (n=9), mukosel %3.8 (n=9), kandidiyazis %3.4 (n=8) ve diğer tanılar %26.8 (n=64) saptanmıştır. Hastalık şikayetleri incelendiğinde; %34.9 (n=83) yara, %27.3 (n=65) yanma, %23.5 (n=56) beyaz renk değişikliği, %18.5 (n=44) kabarıklık, %6.7 (n=16) kuruluk, %5.5 (n=13) kızarıklık, %4.6 (n=11) siyah renk değişikliği, %2.9 (n=7) tat alamama, %2.1 (n=5) soyulma saptanmıştır. Şikayet süreleri 1 ile 360 ay arasında değişmekte olup, ortalama 30.09±47.40 aydır. Cinsiyete göre liken planus, rekürren oral aft, coğrafik dil, fissürlü dil, glossodini, kontakt stomatit, lökoplaki, mukosel ve kandidiyazis oranları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Erkeklerde travmatik ülser tanı oranı kadınlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Yaş gruplarına göre liken planus, rekürren oral aft, fissürlü dil, glossodini, kontakt stomatit, lökoplaki, mukosel ve kandidiyazis oranları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. 25 yaş altında olgularda coğrafik dil oranı istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. Kadın olgularda yanma şikayeti oranı erkeklerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Erkek olgularda kuruluk şikayeti oranı kadınlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Sonuç: Oral mukoza hastalıkları polikliniklerinin sayısının artırılmasının, asistan hekim eğitimine olumlu katkısı olacağını ve hastalıkların tanı, tedavi ve takip sürecinde başarıyı artıracağını düşünüyoruz. Ülkemizde oral mukoza hastalıklarının sıklığının ve demografik özelliklerinin gösterilmesi için daha kapsamlı epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of our study was retrospective evaluation of the demographic features of patients who were followed up in the oral mucosal diseases outpatient clinic of our hospital. Material and Methods: Between January 2015 and January 2018, 238 patients who applied to dermatology outpatient clinics of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital and were referred to the oral mucosal diseases outpatient clinic due to oral lesions, were included in the study. Age, gender, complaints at the admission, duration of complaints, diagnoses, amalgam and prosthesis usage, smoking and alcohol use were recorded. The patients were evaluated in 4 groups as below 25 years old, 25-44 years old, 45-65 years old and over 65 years old. Complaints were grouped in such a way that burning, disturbance of taste, redness, white discoloration, black discoloration, wound, peeling, swelling and dryness were observed. Results: A total of 238 cases, 142 (59.7%) female and 96 (40.3%) male, was included in this study. The ages of the cases ranged from 1 year to 89 years and the mean age was 49.24 ± 18.80 years. The 10 most common diagnoses were; lichen planus 32.8% (n=78), recurrent oral aphthae 7.1% (n=17), geographic tongue 7.1% (n=17), fissured tongue 4.6% (n=11), glossodynia 4.2% (n=10), traumatic ulcer was 3.8% (n=9), contact stomatitis 3.8% (n=9), leukoplakia 3.8% (n=9), mucocele 3.8% (n=9), candidiasis 3.4% (n=8) and other diagnoses 26.8 (n=64). Rates of the complaints were; 34.9% (n=83) wound, 27.3% (n=65) burning, 23.5% (n=56) white color change, 18.5% (n=44) swelling, 6.7% (n=16) dryness, 5.5% (n=13) redness, 4.6% (n=11) black discoloration, 2.9% (n=7) without taste, 2.1% (n=5) peeling. The duration of the complaints varied between 1 month and 360 months and the mean duration was 30.09 ± 47.40 months. The rates of lichen planus, recurrent oral aphthae, geographic tongue, fissured tongue, glossodynia, contact stomatitis, leukoplakia, mucocele and candidiasis were not statistically significant according to gender. Traumatic ulcers were significantly higher in males than females. Lichen planus, recurrent oral aphthae, fissured tongue, glossodynia, contact stomatitis, leukoplakia, mucocele and candidiasis rates were not statistically significant according to age. Geographic tongue rate was statistically higher in patients aged below 25 years old. In female cases, the rate of burning complaints was found to be significantly higher than in males. The rate of dryness in males was found to be significantly higher than females. Conclusion: We believe that increasing the number of oral mucosal diseases outpatient clinics will contribute positively to resident physician education and increase the success of making diagnosis, treatment and follow-up of diseases. More extensive epidemiological studies are needed to show the prevalence and demographic characteristics of oral mucosal diseases in our country.