Behavior of frp reinforced AAC structural elements
Lifli polimer ile donatılandırılmış gazbeton yapı elemanlarının davranışı
- Tez No: 518818
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BİNİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gazbeton, Lifli Polimer (LP), Analitik model, Dört noktadan yüklü eğilme testi, Yük-deplasman ilişkisi, Autoclaved Aerated Concrete (AAC), Fiber Reinforced Polymer (FRP), Analytical modeling, Four point bending test, Load-displacement relation
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Gazbeton kirişler klasik olarak çelik donatı kullanılarak imal edilmektedir. Ancak da-ha ekonomik tasarım elde etmek ve paslanmayı önlemek için LP donatı uygulamak da mümkündür. Bu amaçla, ilk olarak çelik donatılı ve lif donatılı gazbeton kiriş numu-nelerin dört noktadan yüklü eğilme testi altındaki davranışını araştırmak için deneysel çalışma yürütülmüştür. Tüm testler AKG Gazbeton ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilmiştir. Tek yönlü ve tek tabakalı karbon ve cam lifli kompozit-ler, numunelerin alt ve üst yüzlerine tam veya yarım kesit genişliğinde uygulanmıştır. Araştırmanın ana parametreleri dayanım, rijitlik, süneklik ve enerji yutma kapasitesi-dir. İkinci olarak, çelik donatılı veya kompozit lif kumaşlı gazbeton numunelerin ka-pasite analizi ve yük-deplasman ilişkisini hesaplamak için kapalı çözüm esaslı kesit analiz programı hazırlanmıştır. Böylelikle, deney sonuçları geliştirilen analitik modelle ilişkilendirilmiştir. Deney ve teorik sonuçlar karşılaştırıldığında kabul edilebilir hassa-siyet elde edildiği gözlenmiştir. Bir başka deyişle, analitik modelin geçerliliği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın sonunda, kiriş genişliğinin lif genişliği oranına ve lif adedine bağlı olarak kullanılabilir sıyrılma deformasyon denklemleri önerilmiştir. Bu defor-masyon denklemleri kullanılarak tasarım abakları hazırlanmıştır. Bu tasarım abakların-da, talep edilen düzgün yayılı yükler esas alınarak, farklı açıklıklara ve enkesit ölçüle-rine sahip gazbeton kirişler için en ekonomik LP yerleşimleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
AAC beams are classically manufactured by using steel reinforcement. However, in order to obtain more economical design and to prevent corrosion, it is also possible to apply FRP reinforcement. For this purpose, first, an experimental study was conduct-ed to investigate the response of steel reinforced and fiber reinforced AAC beam specimens under four point bending test. All the tests were performed with the col-laboration of Middle East Technical University and AKG Gazbeton. Unidirectional single layer carbon and glass fiber composites were applied at the bottom and top faces of the specimens throughout either half or full section width. The main parame-ters under investigation were strength, stiffness, ductility and energy absorption ca-pacity. Secondly, a closed form based section analysis program was prepared to com-pute capacity analysis and load-displacement relation of AAC specimens having steel reinforcement or composite fiber laminates. In this way, experimental results were correlated with the developed analytical modeling. It was observed that acceptable accuracy was obtained when experimental and theoretical results were compared. In other words, validation of analytical modeling was revealed. At the final stage of this study, usable debonding strain equations depending on the ratio of beam width to fiber width and number of fiber layer were recommended. Design charts were pre-pared by using these strain equations. In these design charts, based on demanded uniform distributed loads, the most economical FRP schemes were proposed for AAC beams having different span lengths and cross section dimensions.