Voleybolcularda iki farklı interval antrenmanın bazı parametrelere etkisi
The effect of two different interval training on some parameters at volleyball athletes
- Tez No: 518911
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYDİ AHMET AĞAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İnterval antrenman, Laktik asit, Maksimum Oksijen, Voleybol, Interval training, Lactic acid, Maximum oxygen, Volleyball
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
VOLEYBOLCULARDA İKİ FARKLI İNTERVAL ANTRENMANIN BAZI PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Bu çalışma 4 haftalık yüksek şiddetli interval antrenman (YŞİA) ve sprint interval antrenman (SİA) uygulamalarının voleybolcuların performans parametreleri üzerine etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmaya, yaş ortalamaları 21,05 ± 1,23 yıl olan 21 aktif erkek voleybolcu (boy uzunluğu: 184,4±4,7 cm, vücut ağırlığı: 78,4±6,4 kg, VYY: %11,6±1,5) katılmıştır. Antrenmanlardan önce sporcular rastgele 3 gruba ayrılmış ve ön testleri (antropometrik ölçümler, tekrarlı sprint testi, Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Testi 2 (Yo-Yo ATT 2), VO2maks testi, LA yarılanma ölçümü, çeviklik ölçümü, 20m sprint testi ve sıçrama testleri) yapılmıştır. Oluşturulan gruplara 4 hafta boyunca YŞİA ve SİA antrenmanları uygulanmıştır. YŞİA grubuna hafta 3 gün rutin voleybol antrenmanlarının yanı sıra yüksek şiddetli interval antrenman (30 sn*6 tekrar, tekrarlar arası 30 saniye dinlenme, ilk üç hafta hafta 2 tekrar artırılmıştır) uygulaması, SİA grubuna hafta 3 gün rutin voleybol antrenmanlarının yanı sıra sprint interval antrenman (30 sn*6 tekrar, tekrarlar arası 4 dakika dinlenme, ilk üç hafta hafta 2 tekrar artırılmıştır) uygulaması ve kontrol (KONT) grubu haftalık rutin voleybol antrenmanları uygulaması yapmıştır. 4 haftalık antrenmanlardan sonra son testler ve ölçümler yapılmıştır. Bulgular: YŞİA grubu ve SİA grubu verileri incelendiğinde sporcuların; LA seviylerinde, LA yarılanma sürelerinde, KAHmaks değerlerinde, performans düşüş yüzdelerinde oluşan değişiklikler istatsitiksel olarak anlamlı çıkarken; Sprint sürelerinde, çeviklik performanslarında, aktif ve squat sıçrama yüksekliklerinde ve izokinetik bacak kuvveti değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilememiştir. Sonuç: Sonuç olarak 4 hafta boyunca uygulanan YŞİA ve SİA uygulamaları voleybolcular üzerinde benzer fizyolojik cevaplara neden olmuştur. YŞİA uygulamarının sporcular üzerindeki etkileri SİA uygulamalarına göre daha baskın olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF TWO DIFFERENT INTERVAL TRAINING ON SOME PARAMETERS AT VOLLEYBALL ATHLETES Aim: The aim of this study, investigate the effects of 4 week high intensity interval training and sprint interval training on performance parameters of volleyball players. Material and Method: In the study, 21 active male volleyball players with an average age of 21.05 ± 1.23 years (height: 184.4 ± 4.7 cm, weight: 78.4 ± 6.4 kg, fat percentage: 11.6% ± 1.5) were participated. Athletes, before training randomly divided into 3 groups and were performed pre-tests (anthropometric measurements, repeated sprint test, Yo-Yo IRT2, VO2max test, LA half measure, agility measurement, 20m sprint test and jump tests). In the HIIT group, athlethes were performed high-intensity interval training (30 sec*6 repetitions, 30 sec rest between repetitions at the first week, two repetitions were increased by weekly) 3 days a week in addittion to volleyball training. In the SIT group, athlethes were performed sprint interval training (30 sec*6 repetition, 4 min rest between repetitions at the first week, two repetitions were increased by weekly) 3 days aweek in addittion to volleyball training. The CON group were applied weekly volleyball training programs. Results: Both of HIIT and SIT group shown that positive changes at LA levels, LA half-time, HRmaks values, performance decline percentages. These changes were statistically significant (p0.05). Conclusion: In conclusion, both of the two interval training practices applied for 4 weeks cause similar physiological responses on the volleyballs athlethes performance. The effect of high-intensity interval training on the performance of volleyball players was more significant than sprint interval training.