Acil serviste sepsis öntanılı hastalarda crp, prokalsitonin, laktatın tek başına ve ya bir arada kültürde üremeyi öngörmedeki kullanılabilirliklerinin değerlendirilmesi
Assessment of the availability of crp, pct, lactate alone or in combination with culture in septik patients
  1. Tez No: 518913
  2. Yazar: İLKER ÖZTERLEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE GÜNALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, Septik Şok, CRP, PCT, Laktat, Kan Kültürü, İdrar Kültürü, Balgam Kültürü
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Acil Serviste Sepsis Öntanılı Hastalarda CRP, PCT, Laktatın Tek Başına veya Bir Arada Kültürde Üremeyi Öngörmedeki Kullanılabilirliklerinin Değerlendirilmesi AMAÇ: Bu çalışmada; acil serviste sepsis öntanısı alan hastalarda kan, idrar ve balgam kültürlerinde bakteriyel üremeyi öngörmede C-reaktif protein (CRP), prokalsitonin (PCT) ve venöz laktat düzeylerinin etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Prospektif olarak dizayn edilen bu çalışmaya 01.12.2017-25.06.2018 tarihleri arasındaAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na herhangi bir şikayetle başvuran ve qSOFA kriterlerinden 2 veya daha fazla puan alan hastalar dahil edildi. Çalışmaya alınan hastalardadan CRP, PCT, venöz laktat, kan kültürü, idrar kültürü ve balgam kültürü tetkikleri yapıldı. BULGULAR:Çalışma süresince 156 hasta qSOFA kriterlerinden 2 veya daha fazla puan aldı. Dışlama kriterleri sonrası 94 hasta çalışmaya alındı. Hastaların genel yaş ortalaması 66,4 (22-91) idi.40 hastada başvuru anında qSOFA skorunda kullanılan tüm parametreler izlendi. Hastaların 34'ünde (%36) kan kültüründe, 29'unda ise (%30) idrar kültüründe üreme tespit edildi. Hastaların median CRP düzeyi 133,17 (6-426) mg/L, median PCT düzeyi 0,89 (0,12-100) ng/mL ve median laktat düzeyi 1,63 (0,5-9,03) mmol/L olarak saptandı. PCT değerinin kan kültüründeki gram-negatif bakteri üremesini öngörme açısından anlamlı olduğu saptandı (p =0.004). PCT için eşik değer 0,41 mg/L(sensitivite %94,1; spesifite % 53,3) olarak hesaplandı. Laktat değerinin ise kan kültüründeki gram-pozitif bakteri üremesini öngörme açısından anlamlı olduğu saptandı (p =0.019). Laktat için eşik değer 1,81 mmol/L (sensitivite %67,6; spesifite % 26,7) olarak bulundu. CRP değerinin kan, idrar ve balgam kültürlerinde üremeyi öngörmesi istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (sırasıyla p=0.116, p=0.925, p=0.058). İdrar kültürü ve balgam kültüründe bakteri üremesini öngörmedeCRP, PCT ve laktat düzeyleri anlamlı bulunmadı. SONUÇLAR: Acil serviste sepsis öntanılı hastalarda PCT yüksekliğinin gram negatif bakteri üremesini, laktat yüksekliğinin ise gram pozitif bakteri üremesini öngörmede yol gösterici olduğu ortaya kondu. CRP değerinin kültürlerde üremeyi öngörmede başarısız olduğu bulundu. İdrar ve balgam kültürlerinde üremeyi öngörmede ise bu üç biyobelirtecin de yararının olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Assessment of the availability of CRP, PCT, Lactate alone or in combination with culture in septik patients OBJECTIVE:In this study; it is aimed to investigate the efficacy of C-reactive protein (CRP), procalcitonin (PCT) and venous lactate levels in blood, urine and sputum cultures foreseeing bacterial recruitment in emergency department. METHODS:This prospectively designed study included patients who applied with a complaint to the Ankara University Medical Faculty Emergency Medicine Department between 01.12.2017 and 25.06.2018 with scores of 2 or more of the qSOFA criteria.CRP, PCT, venous lactate, blood culture, urine culture and sputum culture tests were performed in the studied patients. RESULTS:During the study, 156 patients received 2 or more of the QSOFA criteria. After the exclusion criteria, 94 patients were included in the study. The average age of the patients was 66.4 (22-91). All parameters used in qSOFA score were observed at the time of application in 40 patients.34 (36%) blood cultures and 29 (30%) urine cultures become positive. Median CRP levels were 133.17 (6-426) mg /L, median PCT level was 0.89 (0.12-100) ng / mL and median lactate level was 1.63 (0.5-9.03) mmol/L. PCT value was found to be significant in predicting gram-negative bacterial reproduction in blood culture (p = 0.004).The cut-off for PCT was calculated as 0.41 mg / L (sensitivity 94.1%, specificity 53.3%).actate value was found to be significant in predicting gram-positive bacterial reproduction in blood culture (p = 0.019).The cut-off for lactate was 1.81 mmol / L (sensitivity 67.6%, specificity 26.7%).CRP value in blood, urine and sputum cultures was not statistically significant. (p = 0.116, p = 0.925, p = 0.058)RP, PCT and lactate levels were not significant in predicting bacterial recruitment in urine culture and sputum culture. CONCLUSIONS:PCT height was found to be a predictor of gram negative bacterial reproduction, and lactate height was predictive of gram positive bacterial reproduction.It was found that the CRP value failed to predict the occurrence in cultures.In the urine and sputum cultures, it has been determined that these three biomarkers do not benefit. KEYWORDS:Sepsis, Septic Shock, qSOFA,CRP, PCT, Lactate, Blood Culture, Urine Culture, Sputum Culture