Effect of ozone treatment on quality parameters and structure of vegetable oils
Ozon muamelesinin bitkisel yağların kalite parametreleri ve yapısal özellikleri üzerine etkileri
- Tez No: 518994
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA İBANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ozon, fındık yağı, oksidasyon, DSC, NMR, Ozone, hazelnut oil, oxidation, DSC, NMR
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada ozon uygulamasının fındık yağının kimyasal ve yapısal özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Fındık yağı ozon ile 1, 5, 30, 60, 180 ve 360 dakika muamele edilmiştir. Ozonun fındık yağı ile reaksiyonu 1H, 13C NMR, FTIR ve GC ile analiz edilmiştir. Reaksiyon ürünleri Criegee mekanizmasına göre belirlenmiştir. Ozonlanmış yağda, 1,2,4 trioxolane´e ait olan sinyaller 1H, 13C NMR´da tespit edilmiştir. İyot, peroksit ve serbest yağ asidi değerleri ile viskozite ve renk değerleri ölçülmüştür. Artan ozon muamele süresi ile iyot değeri azalırken, viskozite değerinin arttığı tespit edilmiştir. Fındık yağının oksidasyon kinetiği izotermal sıcaklıklarda sıcaklık taramalı kalorimetre ile çalışılmıştır. Ozon ile muamele edilen fındık yağlarının aktivasyon enerjisi (Ea) ve entalpi (∆H‡) değerleri azalan bir eğilim sergilemiştir ve ozonlama sonrası yağların oksidasyon duyarlılığının arttığını yansıtmıştır. Ozonlama ile erime ve kristalizasyon pikleri daha düşük sıcaklıklara kaymış ve daha da genişlemiştir. Ayrıca, ozon ile muamele edilmiş fındık yağı içeren emülsiyonların emülsiyon aktivitesi ve stabilizesinin de ozonlama süresi ile azaldığı tespit edilmiştir. Ozon ile muamele edilmiş fındık yağı içeren emülsiyonlarda büyük damlacık flokülasyonları oluşmuştur ve emülsiyonlar ozonlama süresi arttıkça daha fazla katıya benzer davranış sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
The effects of ozone treatment on the chemical and structural properties of hazelnut oil (HO) were investigated. The HO treated with ozone gas for 1, 5, 30, 60, 180 and 360 min. The ozone reactivity with the HO were analysed by 1H, 13C NMR, FTIR and GC. Iodine, peroxide and free fatty acid value, viscosity, colour variables were measured. Reaction products were identified according to Criegee mechanism. New signals were assigned to the rings proton of 1,2,4 trioxolane in ozonated oils in 1H and 13C NMR. The viscosity increased, whereas iodine value decreased with extended ozone treatment time. The oxidation kinetics of HO was studied by DSC at isothermal temperatures. Ea and ∆H‡ of the ozone treated oils showed a reducing trend and reflected an increased oxidation sensitivity after ozone treatment. Also, the variations in melting and cooling profile of HO with ozone treatment were examined. The melting and crystallization peaks shifted towards lower temperature and became broader. Further, emulsion activity index (EAI) and emulsion stability decreased as ozone treatment time extended. Extensive droplet flocculation occurred in the emulsions containing ozone treated oils and the emulsions exhibited more solid like behaviour when ozone treatment time increased.