Etriyesiz bazalt lifli betonarme kirişlerin kesme dayanımı
Shear strength of basalt fi̇ber rei̇nforced concrete beams without sti̇rrups
- Tez No: 519011
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme, Kiriş, Kırpılmış bazalt lif, Kesme dayanımı, Reinforced concrete, Beam, Chopped basalt fiber, Shear strength
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada, kırpılmış bazalt lifli (BF) etriyesiz betonarme kirişlerde hacimsel bazalt lif oranına bağlı olarak kiriş kesme dayanımındaki değişim deneysel araştırılmıştır. Deneysel araştırmada; kiriş kesme açıklığının etkili yüksekliğine oranı (a/d) 2.5 alınmış, dört kirişten biri bazalt lifsiz (referans) ve üçü farklı hacimsel bazalt lif oranı (%0.5, %1.0, %1.5) içeren kirişlerdir. Kirişlere yük açıklık ortasında ve yerdeğiştirme kontrollü uygulanmıştır. Test esnasında kiriş açıklık ortasında yerdeğiştirmeler veri kayıt cihazı (datalogger) yardımıyla kaydedildi ve BF oranı değişimine bağlı dayanım değerleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca, a/d değeri 2.5 için bulunan sonuçlar, Özgen (2018) tarafından sunulan çalışmadaki a/d=3.5 ve a/d=4.5 değerleri ile karşılaştırılmıştır. Deneysel çalışma sonucu, hacimsel BF oranı arttıkça kirişlerin kesme dayanımının azaldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the change in the shear strength with respect to the volume fraction of chopped basalt fibers was investigated experimentally. The experimental program consisted of four beams with a constant shear span-to-effective depth ratio (a/d) of 2.5, one of which is the reference beam without any fibers and three of which has fiber volume contents of 0.5%, 1.0% and 1.5%. The beams were loaded at the mid-span by applying a displacement-controlled concentrated load. The mid-span displacements were recorded by using a computer-aided data acquisition system and the shear strengths for different fiber volume contents were compared. Moreover, the results for a/d=2.5 were compared with the results for a/d=3.5 and a/d=4.5 reported by Ozgen (2018). It was observed in the experimental study that the shear strength decreases with the increasing volume fraction of basalt fibers.