Adli psikolojik değerlendirme uygulamaları bağlamında bir inceleme
A review in the context of forensic psychological assessment practices
- Tez No: 519067
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜLSEN ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Adli Psikolojik Değerlendirme, Psikolojik Testler, Psikolojik Ölçüm Araçları, Forensic Psychological Assessments, Psychological Tests, Forensic Assessment Instruments, Psychological Assesment Instruments
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma, ülkemizde gerçekleştirilen adli psikolojik değerlendirmelerin özellikleri ve değerlendirmelerde kullanılan psikolojik testlerin incelenmesini amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırma iki kısımda yürütülmüştür. Birinci kısımda, adli psikolojik değerlendirmelerin yürütüldüğü çeşitli devlet kurumlarda, en az 6 ay süre ile çalışmış olan 100 psikologdan, araştırmacı tarafından oluşturulmuş soru formu (anket) yolu ile bilgi toplanmıştır. Anket kapsamında, adli psikolojik değerlendirmelerin özellikleri (değerlendirme konuları, seans sayısı, görüşme tipi, psikolojik test kullanım sıklığı, test kullanımının önemi) ve belli adli değerlendirme konularında (mental durum, travma, şiddet riski, ceza sorumluluğu, simülasyon, çocuğa ilişkin değerlendirmeler) kullanılan psikolojik testlerin erişilebilirlik, geçerlilik, güvenilirlik, kullanım sıklığı, değerlendirmedeki önemi ve önerilebilirliği sorgulanmıştır. İkinci kısımda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalında ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalında psikolojik test kullanılarak gerçekleştirilmiş olan 196 adli değerlendirme raporu taranmış, taranan raporlarda işlenen konular ve değerlendirmelerde kullanılan psikolojik testler incelenmiştir. Elde edilen veriler, alan yazındaki geçmiş çalışmalar ile karşılaştırılmış, bu karşılaştırma neticesinde adli psikolojik değerlendirmelerin özellikleri ve değerlendirmelerde kullanılan psikolojik testlere dair alan yazın ile örtüşen ve örtüşmeyen bulguların var olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis is a descriptive study that aims to investigate the characteristics of forensic psychological assessments conducted in Turkey and the psychological tests used in such assessments. This research has been conducted in two phases. In the first phase, through a questionnaire prepared by the researcher, data have been collected from 100 psychologists who have worked for at least six months at public institutions where forensic psychological assessments are conducted. Within the scope of the questionnaire, the characteristics of forensic psychological assessments (assessment topics, the number of sessions, session type, the frequency of the usage of psychological tests, the importance of test usage) and the accessibility, validity, reliability, usage frequency, importance in evaluations and advisability of the psychological tests used in certain forensic assessment topics (mental state, trauma, violence risk, criminal responsibility, simulation, child-related forensic issues) have been investigated. In the second phase, the reports of 196 forensic psychological assessments conducted with psychological tests at the Psychiatry Department of the School of Medicine of Ankara University and the Psychiatry Department of the School of Medicine of Tekirdag Namik Kemal University have been scanned, and the topics examined in the reports and the psychological tests used in the reports have been investigated. The data acquired have been compared with the past research within the field, and it has been observed that there are findings that overlap and do not overlap with the literature on the characteristics of psychological evaluations and the psychological tests used in such evaluations.