Göz kapamaya duyarlı epilepsi hastalarının magnetik rezonans spektroskopi ile incelenmesi
Investigation with magnetic resonance spectroscopy of epilepsy patients with eye closure sensitivity
  1. Tez No: 519135
  2. Yazar: FEYZA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP AYDIN ÖZEMİR, PROF. DR. AYŞE DESTİNA YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: magnetik rezonans spektroskopi, epilepsi, göz kapama duyarlılığı, magnetic resonance spectroscopy, epilepsy, eye-closure sensitivity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç İdiyopatik jeneralize epilepsi (İJE) tanısı alan bazı hastaların EEG'lerinde göz kapamaya duyarlı jeneralize deşarjlar saptanmaktadır. Bu EEG bulgusunun patofizyolojisi günümüzde tam olarak açıklanamamıştır. Bu çalışmada EEG'lerinde göz kapamaya duyarlı jeneralize deşarjları olan ve olmayan İJE tanısı ile izlenen hastaların ve sağlıklı gönüllülerin Magnetik Rezonans Spektroskopi (MRS) incelemelerinin karşılaştırılması ve olası farkların saptanması hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem Bu çalışmaya İJE tanısı ile izlenen 18 göz kapamaya duyarlı jeneralize deşarjı olan, 16 göz kapamaya duyarlı deşarjı olmayan eplepsi hastası ve 15 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Talamus ve oksipital loblara ayrı ayrı 20x20x20mm boyutlarında vokseller yerleştirilmiş ve elde edilen N-asetil aspartat (NAA), kolin (Ko) ve kreatin (Kr) değerleri uygun istatistiksel yöntemlerle kontrollerle ve grup içindeki çeşitli klinik parametrelere göre analiz edilmiştir. Bulgular Göz kapamaya duyarlı epilepsi hastalarında kontrol grubuna göre sol oksipital NAA ve NAA/Kr oranında artış saptanmıştır. Ayrıca tüm İJE'lilerde ilaç tedavi süresi arttıkça sol talamus Kr düzeyinde artış belirlenmiştir. Absans nöbeti olan hastalarda olmayanlara oranla sağ oksipital NAA/Kr oranında artış, myoklonik nöbeti olanlarda olmayanlara oranla sağ talamusta NAA ve Kr düzeyinde azalma, JTK nöbeti olanlarda ise olmayanlara oranla sol talamus NAA düzeyinde azalma ve sol oksipital NAA/Kr ve Ko düzeyinde azalma gözlenmiştir. Sonuç Bu bulgular göz kapamaya duyarlılıkla ilgili olan mekanizmanın dominant hemisfer oksipital lobda aktivite artışı ile ilişkili olabileceğini, talamustaki fonksiyon bozukluğunun bu yapının absans, myokloni ve jeneralize tonik klonik nöbetlerdeki rolünü ve tüm İJE'lilerde talamokortikal devrenin etyopatogenezdeki önemini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
İntroduction and aim Some of the patients diagnosed with idiophatic generalized epilepsy (IGE) have eye closure sensitive generalized discharges in their EEG's. The underlying pathogenesis of these EEG discharges is not known. In this study we compared the MRS findings of healthy volunteers with two groups of patients diagnosed with IGE with and without eye closure sensitive generalized discharges and aimed to detect the possible differences between the groups. Metarials and methods We included 34 patients diagnosed with IGE, 18 of them with eye closure sensitivity and 16 without and 15 healthy volunteers. MRS measurements NAA, Cho and Cr were performed in the occipital lobes and talamus bilaterally with a voxel size of 20x20x20mm, and the values of the patients with IGE were compared with that of the normal controls and within subgroups according to the clinical variables by appropriate statistical tests. Results İncreased left occipital NAA and NAA/Cr ratios were deteched in patients with eye-closure sensitive epilepsy compared to control groups. As the duration of drug treatment increased in all IGE subjects, an increase left thalamic Cr level was deteched. We also observed increase of right occipital NAA/Cr ratio in patients with absence seizures, reduction of right tahalamic NAA and Cr levels in patients with myoclonic seizures, reduction of left thalamic NAA levels and left occipital NAA/Cr and Cho levels in patients with generalized tonic clonic seizures. Conclusion Our results supported that the mechanism related to eye-closure sensitivity may be related to increased activity in the dominant hemisphere occipital lobe, the importance of functional impairment of thalamus in absence, myoclonic and generalized tonic clonic seizures, and the importance of thalamocortical circuitry in etiopathogenesis in all IGE subjects.