Hirschsprung hastalığının tanısında rektal aspirasyon biyopsisinin yeri
- Tez No: 519136
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN KÖYLÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Hirschsprung hastalığı, Hirschsprung hastalığı tanı yöntemleri, rektal aspirasyon biyopsisi, Diagnostic procedures of Hirschsprung's disease, Hirschsprung's disease, suction rectal biopsy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Hirschsprung hastalığı yenidoğan ve çocukluk çağında görülen barsak tıkanıklığı ve kabızlık bulguları ile kendini gösteren zamanında tanı ve tedavisi yapılmadığında ölümcül komplikasyonları olabilen bir hastalıktır. Bu çalışmada Hirschsprung hastalığı şüphesi olan hastalarda, prospektif bir çalışmayla standart bir yöntem uygulanarak alınan rektal aspirasyon biyopsisi örneklerinin histopatolojik olarak tanı koymak için yeterli olma oranını, sensitivite ve spesifitesini saptamaktır. Kasım 2016-Mart 2018 tarihleri arasında Hirschsprung hastalığı ön tanısıyla kliniğimizde yatan 0-3 yaş 24 hastanın verileri prospektif olarak analiz edildi. Hastalar öykü, fizik muayene, laboratuvar bulguları, görüntüleme yöntemleri, biyopsi sonuçları, tedavi ve komplikasyonlar yönünden değerlendirildi. Toplam 24 hasta çalışmaya dahil edildi. Bunlardan 14 tanesi kız 10 tanesi erkekti. 24 hastadan 15 tanesi yenidoğan, 9 tanesi ise 1 ay-36 ay arası çocuklardı. Hastaların 16 tanesinde ilk 24 saatte mekonyum çıkışı saptanmadı. 8 tanesinde ise ilk 24 saatte mekonyum çıkışı saptandı. Çekilen kolon grafilerinde rektosigmoid indeks hesaplandı. 7 hastada 1'den küçük, 9 hastada büyüktü, 8 hastada ise yeterli değerlendirme yapılamadı. 24 hastadan alınan rektal aspirasyon biyopsisi sonuçlarında 10 hastada ganglion saptanmadı ve hastalık lehine değerlendirildi. 5 hastada gangliyon saptandı ve hastalık dışlandı. 9 hastada ise biyopsi yetersiz veya şüpheli olarak değerlendirildi. Yetersiz ve şüpheli sonuçlar için 4 adet tam kat rektal biyopsi alındı ve bunlarda ganglion saptandı. Diğer 5 yetersiz sonuç alınan hastanın servis izlemlerinde Hirschsprung hastalığı tanısından uzaklaşılması üzerine kontrollere gelmek üzere taburcu edildi. Biyopsi sonrası hastalarda komplikasyon gelişmedi. Hirschsprung hastalığı tanısında altın standart olan rektal biyopsi öncelikle, komplikasyon oranı çok düşük olan, sensitivite/spesifite oranı çok yüksek olan, hızlı ve kolay uygulanabilen rektal aspirasyon biyopsisi yöntemiyle alınmalıdır
Özet (Çeviri)
Hirschsprung's disease presents with intestinal obstruction and constipation in newborn and childhood and may be fatal if not diagnosed and treated in a timely manner. The aim of this study was to determine the rate, sensitivity and specificity of the suction rectal biopsy specimens obtained by a standardized method in patients with suspected Hirschsprung's disease. The data of 24 patients aged between 0-3 years who were diagnosed with Hirschsprung's disease between November 2016 and March 2018 were prospectively analyzed. The patients were evaluated according to history, physical examination, laboratory findings, imaging methods, biopsy results, treatment and complications. A total of 24 patients were included in the study. Fourteen of them were girls and 10 of them were boys. Of the 24 patients, 15 were neonates and 9 were between 1 month and 36 months old. There was no meconium output in 16 patients in the first 24 hours. In 8 cases, meconium output was observed in the first 24 hours of life. The rectosigmoid index was calculated with the contrast radiographies. It was lower than 1 in 7 patients, higher than 1 in 9 patients. In 8 patients no adequate evaluation was made. Of the 24 patients, suction rectal biopsy revealed no ganglion in 10 patients and was evaluated in favor of the disease. Five specimens had ganglions and the disease was excluded. In 9 patients' biopsy was evaluated as insufficient or suspicious. Four full-thickness rectal biopsies were obtained for inadequate and suspicious results and ganglion were detected. The remaining 5 patients were discharged to be free of the diagnosis of Hirschsprung's disease. No complication was observed in patients after biopsies. Rectal biopsy, which is the gold standard for the diagnosis of Hirschsprung's disease, should be taken with rectal aspiration biopsy method which is very high rate of specifity and sensitivity, with low rate of complication, fast and easy to apply