Patent duktus arteriosus tedavisi uygulanmış prematüre bebeklerde parasetamol ve ibuprofenin etkinliği ve yan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of effectiveness and side effects of paracetamol and ibuprofen in premature babies who had patent ductus arteriosus treatment
  1. Tez No: 519137
  2. Yazar: MANDANA KARIMINIKOO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA BİLGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İbuprofen, parasetamol, patent duktus arteriyozus, prematüre, Ibuprofen, paracetamol, patent ductus arteriosus, prematüre
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş: Duktus arteriozus fetal yaşamda normal bir oluşumdur. Doğumla birlikte pulmoner direnç düşer ve duktus arteriozus kapanır. Ancak prematürelerde term bebeklere kıyasla kapanma oranları düşüktür. Patent duktus arteriozus prematüre bebeklerde birçok klinik morbiditeye sebep olmaktadır. Prematürelerde duktus arteriosusun kapanmasını sağlamak amacıyla farklı tedavi seçenekleri vardır. Amaç: Çalışmamızda, 32 gestasyon haftasından küçük preterm bebeklerde ibuprofen ile parasetamolün etkinliğini, morbidite oranlarını, ölüm oranlarını ve duktusun yeniden açılma oranlarını retrospektif olarak karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 101 prematüre bebek dahil edildi. Hastalar konservatif tedavi veya farmakolojik tedavi (parasetamol ve ibuprofen) grupları olmak üzere üç gruba bölündü. Medikal bilgi hasta dosyalarından toplandı. Bulgular: Hastaların 51'i erkek (%50,5), 50'si kız (%49,5) idi. Gestasyonel yaş ortanca değeri 28 hafta idi. İlk ekokardiyografi bulgularına göre 54 hastada küçük, 47 hastada orta/büyük patent duktus arteriosus mevcuttu. Parasetamol ve ibuprofen gruplarında patent duktus arteriosus büyüklük farkı saptanmadı. Otuz yedi hasta konservatif tedavi, 27 hasta parasetamol tedavisi ve 37 hasta ibuprofen tedavisi aldı. Her üç grup arasında respiratuvar distres sendromu, sepsis, pulmoner kanama, nekrotizan enterokolit ve prematüre retinopatisi sıklığı açısından fark saptanmadı. Farmakolojik tedavi alan grupta intraventriküler kanama ve bronkopulmoner displazi daha sık iken parasetamol ve ibuprofen gruplarında benzerdi. Konservatif tedavi grubunda toplam oksijen alma süresi daha az iken parasetamol ve ibuprofen gruplarında benzerdi. Parasetamol ve ibuprofen tedavisi alan hastaların patent duktus arteriosus kapanma başarısı benzerdi (%78,3 vs %62,5). Gruplar arasında eksitus ve PDA ligasyonuna giden hasta oranları ile hastanede yatış süre ortalamaları açısından anlamlı fark saptanmadı. Duktusu tekrar açılan hasta sayısı parasetamol grubunda ibuprofen grubuna ix göre 2,7 kat daha sık olarak olmasına rağmen, her iki grup arasında 'reopening' açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Tartışma: Parasetamolün PDA kapatma üzerindeki etkisinin standart tedavi olarak kabul edilen ibuprofenle benzer olduğu saptandı. Çalışmamamızda her iki ajanın da yan etki profili benzerdi. Ancak elde edilen bu bilgilerin yüksek hasta sayısına sahip randomize kontrollü ve prospektif çalışmalarla doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Ductus arteriosus is present in fetal life. With birth, pulmonary resistance drops and ductus arteriosus closes. However, the rate of closure is lower in preterm babies compared to term infants. Patent ductus arteriosus causes many clinical morbidities in premature infants. There are different treatment options to induce the closure of ductus arteriosus in prematüre babies. Objective: In our study, we aimed to compare the efficacy, morbidity, mortality and re- opening rates retrospectively in preterm infants younger than 32 weeks of gestation. Materials and Methods: One hundred and one premature infants were included in the study. Patients were divided into three groups; conservative or pharmacological treatment (paracetamol and ibuprofen) groups. Medical information was collected from patient files. Results: Fifty one of the patients were male (50.5%) and 50 were female (49.5%). The median gestational age was 28 weeks. According to initial echocardiographic findings, 54 patients had small and 47 patients had medium/large patent ductus arteriosus. There was no difference in patent ductus arteriosus size between paracetamol and ibuprofen groups. Thirty- seven patients received conservative treatment, 27 patients received paracetamol therapy and 37 patients received ibuprofen therapy. There was no difference in the frequency of respiratory distress syndrome, sepsis, pulmonary hemorrhage, necrotizing enterocolitis and retinopathy of prematurity among three groups. Intraventricular hemorrhage and bronchopulmonary dysplasia were more frequent in the pharmacologically treated group but no difference was found between paracetamol and ibuprofen groups. In the conservative treatment group, the duration of total oxygen uptake was less, while the duration of total oxygen uptake in paracetamol and ibuprofen groups were similar. Ductus arteriosus closure is similar in paracetamol and ibuprofen treatment groups (78.3 vs 62.5%). There was no significant difference between the paracetamoıl and ibuprofen groups in terms of exitus and PDA ligation rates and the mean duration of hospitalization. Although the number of patients xi who had reopening of PDA was 2.7 times more frequent in the paracetamol group than in the ibuprofen group, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of reopening. Discussion and Conclusion: The effectiveness of paracetamol on PDA closure is similar to that of ibuprofen, which is considered as the standard treatment. The side effect profile of the two agents were similar in our study. It is necessary to confirm this data with randomized controlled and prospective studies with high number of patients.