أثر الألفاظ المشتركة في اختلاف المفسرين
Müfessirlerin ihtilafında müşterek lafızların etkisi
- Tez No: 865787
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SÖNMEZSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Müşterek Lafızlar, ihtilaf, Tefsir, Tefsir'de İhtilaf
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Kur'an-ı Kerim'de geçen müşterek lafızlar, Arapçada olduğu gibi geniş manaları içine alacak şekilde kullanılmıştır. Müşterek lafızlar, sadece kullanıldığı anlam çerçevesinde kalmayarak aynı zamanda birden fazla anlama gelecek şekilde manası vardır. Kur'an'da geçen müşterek lafızların değişik manalara gelmesi, ihtilafı ortaya çıkaran durum olarak karşımıza çıkar. Birden fazla mana taşıyan Kur'an lafızları alanında müfessirler arasındaki ihtilaf, müfessirlerin kitaplarında belirgin bir özellik olarak yer almaktadır. Nitekim dilde esas olan, her lafzın kendine özgü bir manasının olmasıdır. Lafızlar karşılıklı iletişim kurmanın bir aracı olduğundan, iletişimin gerçekleşmesi için ve dilin görevini en iyi şekilde yerine getirmesi için her lafzın anlamının açık, bağımsız ve spesifik (kendine özgü) olması gerekir.Ancak dilde bunun aksi bir durum da ortaya çıkabilmektedir. Zira lafızlar iki ve daha fazla mana İçin kullanılabilir bir hüviyete sahiptir. Buna da müşterek lafızlar denilmiştir.Müfessirler, usulcüler ve dilbilimciler müşterek lafızlara çok önem vermiş, müşterek lafızlarla ilgili araştırmaya, yazmaya, bunun sebeplerini açıklamaya ve mahiyetini tanımlaya özen göstermişlerdir. Bunun nedeni, Arap dilinde çok sayıda ifadenin yer aldığı metinlerden anlam çıkarmanın önemli hususlardan biri olmasıdır ki bu da şeri hükümlerin istinbatındaki ihtilafların sebeplerinden biridir. Dildeki her ihtilafın, elimizdeki tefsir kitaplarında da gördüğümüz etkilerini yarattığı bilinmektedir. Bu ihtilafların bir kısmı fikir ve fıkıh ekollerinin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmuştur. Araştırmacı, Allah'ın Kitabı'ndaki müşterek lafızları aktarır ve ardından müfessirlerin bu konudaki sözlerini zikreder.Araştırmayı bir giriş ve beş bölüme ayırdım. Giriş bölümünde kelimenin konulduğu manayı dikkate alarak konuştum. Birinci bölümde tez başlığıyla ilgili tanımları açıkladım, dilbilimciler ve usulcüler arasındaki müşterek lafız gibi.
Özet (Çeviri)
The words of the Holy Qur'an are comprehensive, as is the Arabic language. They also use words that have multiple meanings, Analysts' books on Quranic words have multiple meanings, and this is what caused the difference between Quran and the other rest books. The basic principle of the language is that each word has a specific meaning. As words are a means of understanding, every word must have a clear, independent, and specific meaning, so that language can perform its function. The meaning of each word must be clear, independent, and specific, so that understanding can be achieved and the language can perform its function best. Nevertheless, the word is used in the language to indicate two or more meanings. The term verbal participation refers to linguists, interpreters, and fundamentalists have taken note of the occurrence of verbs. It is must to conduct by researching and writing about the non-verbal cognates, determining the forms, as well as their reasons. It is also important in extracting meaning from texts in which as there are many Arabic phrases. It also believed to be one of the causes of the different derivations of legitimate rulings, and see the effects of each difference in language in the books of analyses. In addition, part of the difference contributed to the creation of intellectual doctrines and jurisprudence. The researcher cites common words in the Holy Book and then mentions of critics on this. The research was divided into an abstract and five chapters. As for the abstract, it is about the word considering the meaning given to it. In the first chapter, the definitions related to the title were explained, like Common to fundamentalists and linguists. müşterek lafızla ilgili sözlerini açıkladım ve Kur'an-ı Kerim'deki müşterek lafzın en önemli sebeplerini açıkladım. Üçüncü bölümde ise müşterek lafzın kısımlarından ve müşterek ile ilgili lafızlardan bahsettim. Dördüncü bölümde müşterek lafızla amel etmek için gerekli olan kural ve kaidelerden bahsettim. Aynı zamanda lafzın manayı değiştirmedeki etkisini de araştırdım.Beşinci bölümde Kur'an-ı Kerim'deki müşterek isimlerden, müşterek fiillerden, müşterek anlam harflerinden (hurûfu'l-meâni) bahsettik. Müşterek lafızlardan dolayı müfessirlerin ihtilaflarına değindik. Daha sonra bu araştırmada ulaştığım en önemli sonuçları içeren bir sonuç yer verdim.