Doğu dinlerinde Dharma (Hinduizm örneği)
Dharma in eastern religions (Hinduism example)
  1. Tez No: 519173
  2. Yazar: ELİF ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dharma, Hinduizm, Hindistan, Ahlak, Sorumluluk, Mokşa, Dharma, Hinduism, India, Morals, Responsibility, Moksha
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde Hinduizm tarihinin genel durumundan, nasıl bir coğrafyada ortaya çıkmış olduğundan, nelerden etkilendiğinden ve inanç yapısından bahsedilmiş böylece onun hakkında genel bir bilginin oluşması amaçlanmıştır. İkinci bölümde ise tezin ana konusunu oluşturan dharma anlayışının Hint dinlerindeki öneminden bahsedilmiştir. Ayrıca dharmanın birey yaşamında ve toplumsal yaşamdaki rolü ile mokşa arasındaki sıkı ilişkiye değinilmiş, Hint dinlerindeki önemi ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study consists of two parts. In the first part, this study aims to provide basic knowledge about the general history of Hinduism, in what (circumstances) geography it came out, what affected it and the structure of the belief (faith). In the second part, dharma; the main subject of the thesis is mentioned. The role of dharma in social and individual life and the close relation of it with moksha are mentioned, the significance of it in Hinduism is pointed out.