Effect of dry-heating on pasting properties of starch-gum hydrocolloid systems
Kuru ısıtmanın nişasta-hidrokolloid gum karışımlarının çiriş özelliklerine etkisi
- Tez No: 519236
 - Danışmanlar: PROF. DR. ESRA İBANOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Mısır nişastası, kuru ısıtma, gam ghatti, CMC, Corn starch, dry heating, gum ghatti, CMC
 - Yıl: 2018
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Gıda Bilimleri Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tezin temel amacı; gam ilavesi (gam ghatti ve carboxymethyl cellulose) ve kuru ısıtma işlemlerinin doğal mısır nişastasının; yapışkanlık özelliği, jelatinleşme, görünür viskozite, serum ayrılması, retrogradasyon oranı ve ışık geçirgenliği üzerindeki etkilerinin incelemesidir. Bu amaçla gam ilaveli ve ilavesiz doğal mısır nişastası, gam ilaveli ve ilavesiz kuru ısıtılmış mısır nişastası, gam ilaveli ve ilavesiz mumlu mısır nişastası ve gam ilaveli ve ilavesiz kuru ısıtlmış mumlu mısır nişastası örnekleri kıyaslanmıştır. Mumlu mısır nişastası örneklerinin ışık geçirgenlikleri dışındaki tüm özellikler bakımından genel olarak gam ghattinin CMC'den daha etkili olduğu belirlenmiştir. Kuru ısıtma işlemi doğal mısır nişastasının ışık geçirgenliğini arttırıken, kuru ısıtma ve gam ilavesinin birlikte uygulanması bu değerlerde azalmaya neden olmuştur. Gam ilavesi ve kuru ısıtma uygulamaları doğal mısır nişastasının viskozitesini arttırmıştır. En yüksek viskozite değeri gam ghatti ilaveli kuru ısıtılmış mumlu nişasta örneğinde gözlenmiştir. FT-IR spektroskopisi sonucunda, 3275 cm-1, 2130 cm-1, 1634 cm-1, 1150 cm-1, 1077 cm-1 ve 1014 cm-1 dalga boylarında belirgin tepe noktaları saptanmıştır. Kuru ısıtma ve gam ilavesi işlemlerinin birlikte uygulanması sinerezi diğer örneklere göre daha çok azaltmıştır. En az sinerez miktarı mumlu nişasta örneklerinde gözlenmiştir. Polarize ışık mikroskopu analizi sonucunda, gam ilavesine bağlı granüllerde birikmeler ve ısıl işleme bağlı olarak daha fazla deforme olmuş ve yırtılmış granüller tespit edilmiştir. Doğal mısır nişastası modifikasyonunda gam ghatti kullanımı ve kuru ısıtma uygulamalarının tavsiye edilebilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis was to investigate the effects of gum addition (gum ghatti and carboxymethyl cellulose) and dry heating process on the pasting property, gelatinization, apparent viscosity, syneresis and retrogradation rate, and light transmittance of native corn starch paste. For this purpose, native corn starch with and without gum, dry heated corn starch with and without gum, waxy corn starch with and without gum and dry heated waxy corn starch samples with and without gum were compared in terms of these properties. Generally gum ghatti was found more effective than CMC in terms of all properties except light transmittance of waxy corn starch samples. Dry heating process led to increase light transmittance of native starch while both dry heating and gum addition caused to decrease it. Gum addition and dry heating applications increased viscosity of native corn starch. The highest viscosity was observed in dry heated waxy starch samples with gum addition. As a result of the FT-IR spectroscopy, significant peaks were determined at around 3275 cm-1, 2130 cm-1, 1634 cm-1, 1150 cm-1, 1077 cm-1 and 1014 cm-1 wave number. It was also determined that both gum addition and dry heating reduced syneresis amount further. The least syneresis amounts had seen at waxy starch samples. Accumulations depending on gum using and more deformed and ruptured granules depending on heat treatment were observed by Polarized light microscope analysis. It was concluded that gum ghatti addition and dry heating application may be advisable for modification of native corn starch.