Çumra Bölgesi sulama kooperatiflerinin bilançolarının analizi
Balance-sheet examined to irrigation cooperatives in Çumra district in Konya, Turkey
  1. Tez No: 519257
  2. Yazar: HİKMET ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT DİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çumra, Kooperatif, Bilanço, Finansal durum, Çumra, Cooperative, Balance Sheet, Financial Status
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Yapılan bu çalışma, Konya İli Çumra İlçesinde 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa bağlı olarak kurulan ve Tarımsal Sulama alanında faaliyet gösteren 25 adet sulama kooperatifinin finansal durumunu incelemek üzere hazırlanmıştır. Çalışmada kooperatiflerin sulama alanları, kuyu sayılarına bağlı olarak finansal durumları ve kar zarar yönü ile kıyaslama yapılmıştır. Çalışma ile kooperatif işletmesinde suyun planlı kullanım düzeyi ile çiftçilerin sulama bilinci düzeyleri belirlenip, aksaklıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Söz konusu öneriler sulama yönetiminde etkin rol oynayan kooperatiflerin planlama ve uygulama sorunlarının en aza indirilmesinde yeni yönetim stratejilerinin uygulanmasına katkı sağlayacaktır. Araştırma su kaynaklarının etkin kullanılıp kullanılmadığı, ortakların birlik yönetimden ne kadar kazanç sağladığı ve bilinç düzeyi, çok amaçlı olarak faaliyet gösterebilecek yasal mevzuata sahip olan Sulama Birliğinin ürün deseninde çeşitliliğin artışı ile ortaklarının çıkarları doğrultusunda yeni çalışma kollarına gerek duyup duymayacağı konularında veri elde etmeyi hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to examine the financial status of 25 irrigation cooperatives established in the Çumra District of Konya Province under the Cooperatives Law No. 1163 and operating in the field of agricultural irrigation. In the study, the irrigation areas of the cooperatives were compared with the financial situation and profit / loss direction depending on the number of wells. In the study, it was tried to determine the level of planned use of water and the level of irrigation awareness of the farmers in the cooperative operation and to show the problems. These suggestions will contribute to the implementation of new management strategies when the planning and implementation problems of cooperatives playing an active role in irrigation management are minimized. The aim of the survey is to increase the diversity of the irrigation association's product design and to obtain data on issues that need and need new working fields in line with the interests of its partners, as the research has used water resources efficiently, how much profit the partners gain from the union management and the level of consciousness.