A comparative analysis of open spaces: A special case of Karachi waterfront
Açık alanların karşılaştırmalı bir analizi Karachi waterfront'un özel durumu
- Tez No: 519258
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ÖZEN EYÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Açık Alan, Özel Kamusal Açık Alanlar, Sahiplik, Kalite Algı, Karaçi, Public Open Space, Privately Owned Open Spaces, Ownership, Quality Perception, Karachi
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kentsel alanlardaki kamusal açık alanlar, neo-liberal politikalar, kentsel gelişim, kentsel istikrar, kentsel nüfusu tarafından sahiplenilme, yönetme ve elden çıkarma anlamında büyük ölçüde etkilenmektedir. Kamu açık alanların kamu tarafından her zaman arzu edilmediği bir sonuç olarak. Kentsel alanlardaki kamusal açık alanlar, neo-liberal politikalar, kentsel gelişmeler, hukuk ve düzen durumlarının etkisi altında toprağın değişen mülkiyeti (özelleştirme) nedeniyle halkın dışsallaştırıldığı yerlere dönüştürülür. Sonuç olarak, özelleştirilen açık alanların sınırlı erişilebilirliği, bu yerlerin halk tarafından kullanılmasıyla ilgili sorunlara yol açmaktadır. Öte yandan, özelleşmiş kentsel açık alanların kontrolü ve yönetimi nedeniyle, çevre kalitesi artar ve bu da yönetimin kamuya açık olduğu kamusal açık alanların aksine kullanıcı tercihlerinin artmasına neden olur. Sahiplik, bu açık alanlarda çevrenin kalitesini etkiler. Bu nedenle, bu araştırma, kamusal açık alanın ve özel olarak sahip olunan açık alanın, neo-liberal politikaların etkisinin ayrıntılarını ve mevcut yasaların kentsel alandaki durumunu ve kullanıcının algısına ilişkin kalite farklılıklarını içerecek bir karşılaştırmalı analizi olacaktır. Kamu açık alanlarının iyileştirilmesi için hangi önlemler, devlet kurumları tarafından alınmalı ve hükümetin her iki açık alanla ilgili rolü anlaşılmalıdır. Bu araştırmanın özü, özel açık alanlarda olduğu gibi, kamusal açık alanlarda kalitenin arttırılmasına yönelik bir çözüm bulmak olacaktır. Bu çalışma için başarılı kamusal açık alanların dört temel özelliği dikkate alınmıştır. Bu nitelikler, güncel kamuusal açık alanların değerlendirilmesi için bir kalite göstergesi olarak kabul edildiğinden, mevcut güncel literatüre göre. Bu özellikler şöyledir: erişilebilirlik, uygunluk, sosizalizasyon ve alternatif etkinliklerin avalibiliği.
Özet (Çeviri)
Public open spaces in urban areas are greatly affected by neo-liberal policies, urban development, urban stability order in terms of ownership, management and discourgement of use by urban inhabitants. In a result of which public open spaces are not always desirable by the public. Public open spaces in urban areas are transformed into places where the public is externalized due to the changing ownership of the land (privatization) under the affect of neo-liberal policies, urban developments, law and order situations. As a result, the limited accessibility of privatized open spaces create problems with the usage of these places by the general public. On the other hand, due to the control and management of privatized urban open spaces, the environmental quality increases and this results in the increase of user preferences in contrast to public open spaces where the management is in public. The ownership affects the quality of the environment in these open spaces. Therefore, this research will be a comparative analysis of a public open space and privately owned open space in Karachi which will entail details of impact of neo-liberal policies and current law and order situation of urban area: quality differences with regard to user's perception. What precautions for improvements of public open spaces must be taken by the govenmental institutions, and the role of government with respect to both open spaces must be understood. The essence of this research will be to find a solution that will cater for the enhancement of the quality in public open spaces as in the privately owned open spaces. Four key attributes of successful public open spaces were taken into consideration for this study. As these attributes are accepted as a quality indicator for evaluation of successful public open spaces, according to the updated literature available. These attributes are namely: accessibility, confortabiliy, socizalization and avalibity of alternative activities.