Geleneksel akraba ilişkilerinin yeni evlilikler üzerindeki etkileri: Afyonkarahisar ili örneği
The effects of traditional kin relationships on new marriages: Sample of Afyonkarahisar
- Tez No: 519285
- Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Geniş aile, çekirdek aile, evlilik, boşanma, extended family, elementary family, married, divorce
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma, geleneksel akraba ilişkilerinin yeni evlilikler üzerindeki etkileri üzerine bir değerlendirmedir. Toplumun temel unsurlarından biri olan aile, Türk toplumu için büyük önem taşımaktadır. Türk ailesi yapı itibariyle Batı toplumlarından farklı olarak evlilik kurumu ile temellendirilmiş ve toplumun daha sağlıklı ve daha güçlü olmasına zemin hazırlamıştır. Her toplumda görülen ve kutsal sayılan evlilik, insanlara yeni bir hayat tarzı sunmaktadır. Mevcut hayat düzeninden yeni yaşam biçimine geçilmesiyle birlikte yeni akrabalarda beraberinde gelmektedir. Evlilik yalnızca kadın ve erkeğin beraberliği değil aynı zamanda kayınvalide, kayınpeder, görümce, kayın, eltinin de evliliğe dâhil olabildiği bir süreçtir. Akrabalık ilişkileri toplumdan topluma değişiklik gösterebilmektedir. Bu akrabalık ilişkilerinde en önemli faktör kayınvalide ve kayınpederdir. Kültürler arası değişiklik gösteren akrabalık ilişkileri, evlilikler üzerinde olumlu ve olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Geleneksel akraba ilişkilerinin yeni evlilikler üzerindeki etkileri üzerine yapılan bu çalışma, teorik ve uygulamalı olarak iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın teorik kısmında, aile, aile tipleri, aileye kuramsal yaklaşımlar, evlilik, evlilik türleri, boşanma, boşanma üzerine yapılan araştırmalar açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulama bölümünde ise, Afyonkarahisar ilinde yaşayan katılımcılar ile geleneksel akraba ilişkilerinin yeni evlilikler üzerindeki etkilerini tespit etmeye yönelik mülakat gerçekleştirilmiştir. Bu mülakatlar 33 kişi ile yapılmıştır. Görüşmelerin yapıldığı katılımcılar, kayınvalidesi ve kayınpederi ile yaşayan bireyler, bir dönem onlarla beraber yaşamış bireyler ve aile bireyleri ile farklı şehirlerde yaşayan kişilerden seçilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bulgular analiz edilerek yorumlanmıştır. Geleneksel akraba ilişkilerinin yeni evlilikler üzerinde olumlu ve olumsuz etkilerinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is an assessment of traditional relative relationship on new marriages. The family, which is one of the basic elements of society, is of great importance for the Turkish society. The Turkish family is based on the institution of marriage and different from western societies in terms of structure which has laid the foundation for the healthier and stronger society. Marriage, seen in every society and regarded as sacred, offers people a new way of life. With a transition from the existing level of living to a new way of life, married people come across new relatives. Marriage is not only a partnership between women and men but also a process in which mother-in-law, father-in-law, sister-in-law, can be included in marriage. Kinship relationships can vary from one community to another. The most important factors in these kinship relationships are mother-in-law and father-in-law. Kinship relationships that change between cultures have positive or negative effects on marriages. This study on the effects of the traditional relative relationships on new marriages consists of two parts, theoretical and practical. Within the theoretical part of the study, family, family types, theoretical approaches to the family, marriage, types of marriage, divorces, and previous researches on divorces have been investigated. An interview (33) was conducted to identify the participants living in the Afyonkarahisar province and the effects of the extended family type on the new marriages some of whom lived with their mother-in-law or father-in-law for a while and some others who lived in different cities. The findings of the interviews were analyzed and interpreted. The results show that traditional relative relationships have positive and negative effects on new marriages.