Çiçek burnu çürüklüğünün azaltılması üzerine domates fidelerinin kalsiyum sülfat ve kalsiyum hidroksit katılan ortamda yetiştirilmesinin etkisi
Effects of growing of tomato seedlings in calcium sulphate and calcium hydroxide added media on reduction of blossom end rot
  1. Tez No: 519301
  2. Yazar: NECATİ DALDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY MÜCELLA MÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çiçek Burnu Çürüklüğü (ÇBÇ), Domates, Kalsiyum, Blossom-End Rot (BER), Tomato, Calcium
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, domates bitkisinin kalsiyum içeriğini artırarak meyvelerde Çiçek Burnu Çürüklüğü (ÇBÇ) oranının azaltılması, verim ve verim özellikleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bitkisel materyal olarak sanayi domatesi çeşidinin kullanıldığı çalışma iki aşamadan oluşmuştur. Birinci aşamada, farklı kalsiyum kaynakları (Ca(OH)2 ve CaSO4) ve dozları (0, 100, 200, 300 gCa/m2) uygulanarak domates fideleri yetiştirilmiştir. İkinci aşamada, elde edilen fideler saksılara dikilerek taban gübresi olarak triple süperfosfat, potasyum sülfat, kalsiyum amonyum nitrat, üst gübresi olarak kalsiyum nitrat uygulanarak vejetasyon denemesi kurulmuştur. Domates yetiştiriciliğinde, fide yetiştirme aşamasında ortama kalsiyum sülfat ilave edilmesinin meyve ağırlığını, meyve çapını, meyve boyunu artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca meyve sayısının arttığı, çiçek açtıktan sonra meyve oluşumunun daha hızlı olduğu ve hasat süresinin erken başlayıp daha uzun sürdüğü belirlenmiştir. Fide yetiştirme aşamasında ortama 100 gCa/m2 dozunda kalsiyum sülfat ilave edilmesinin ÇBÇ görülen meyve sayısını azaltmasına karşın, kalsiyum hidroksit uygulanan fidelerde ÇBÇ olan meyveye rastlanmadığı ve bitki boyunun arttığı saptanmıştır. Ancak kalsiyum hidroksitin verim üzerindeki olumsuz etkisine dikkat edilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Domates yetiştirilen alanlarda kalsiyum eksikliği varsa; fide yetiştirilen ortama 100 gCa/m2 dozunda kalsiyum sülfat uygulanması ile meyvelerde ÇBÇ görülme olasılığının azaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; it was aimed to reduce the BER ratio by increasing the calcium content of tomoes and also determine the effects of calcium fertilization on yield and yield charecteristics. The study in which processing tomato cultivare was used as plant material is composed of two steps. In the first step, tomato seedlings were grown by different calcium sources (Ca(OH)2 and CaSO4) and Ca doses (0, 100, 200 ve 300 gCa.m-2). In the second stage, this seedling was planted into the pots and the rest of the experiment was carried out in which the base fertilizer was applied by triple super phosphate, potassium sulphate, calcium ammonium nitrate and calcium nitrate as the top fertilizer. It has been determined that the addition of calcium sulphate in seedling growing stage increases the fruit weight, diameter and length. It was also determined that the fruit number per plant was increased, the formation of fruit was faster after full bloom, and the harvesting period started early and lasted longer. Although the addition of calcium sulphate at a dose of 100 gCa.m-2 reduced the number of fruits seen in the BER, no fruit was found in the calcium hydroxide applied seedlings and the plant height was found to increase. However, it has been determined that the adverse effect of calcium hydroxide on yield should be considered. In conclusion for reducing the BER ratios in tomato planting; the application of calcium sulphate at a dose of 100 gCa.m-2 in seedling stage will be usefull.