Bölgesel ve ekonomik kalkınma bağlamında İstanbul Kalkınma Ajansı örneği
Example of the İstanbul Development Agency in the context of regional and economic development
  1. Tez No: 519302
  2. Yazar: RECEP ALPHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. VOLKAN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bölge, Bölgesel Kalkınma, İstanbul Kalkınma Ajansı, Region, Regional Development Agencies, İstanbul Development Agency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ülkemizin bölgeleri arasındaki gelişmişlik düzeyleri incelendiğinde, bölgeler arasında kalkınma politikaları alanında eksiklikler ve aksaklıklar göze çarpmaktadır. Tam da bu noktada yönetim, bu eksiklik ve aksaklıkları gidermek adına çözüm mekanizmaları oluşturmak zorunda kalmıştır. Bu çalışmada, dünyada yaygınlaşmaya başlayan Bölgesel Kalkınma Ajansları'nın, kalkınma ile ilgili sorunlarının saptanması, bu sorunlara alternatif çözüm önerileri sunulması ve kalkınmayı destekleyen birimler olarak geliştirilmesine yönelik önlemlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Yerel hizmetlerin merkezi yönetimler yerine yerele bağlı birimler tarafından sunulması giderek hakim anlayış olarak yerini almış ve böylelikle bölgecilik, bölgesellik kavramları yönetim alanında kullanılmaya başlanmıştır. Bölgelerarası eşitsizliklerin giderilmesi gibi çok önemli bir görevi üstlenen kalkınma ajansları her bölgenin kendine ait dinamiklerini ortaya çıkarmasına hizmet etmek amacıyla kurulan yapılar olarak incelenmiştir. Bölgesel Kalkınma Ajansları, sadece ekonomik kalkınmayı destekleyen bir yapı olarak değil, sosyo-kültürel kalkınmayı da yereldeki tüm aktörlerle birlikte hareket eden kurumlar olarak ele almıştır. Ekonomik kalkınma, bölgesel ekonomilerin artması ile daha da önem kazanmıştır. Ekonomik kalkınma sadece ekonomik anlamda değil, siyasi ve kültürel anlamda da büyümenin bir göstergesidir. Çalışmada da bu kapsamda ekonomik kalkınma kavramı açıklanmış ve ekonomik kalkınma politikaları, modelleri, göstergeleri ve ekonomik kalkınmanın belirleyici unsurları ele alınmıştır. Bölgesel kalkınma ajanslarıyla birlikte ekonomik kalkınma süreci ve İstanbul Kalkınma Ajansı'nın inceleneceği bu çalışmanın amacı; Türkiye'de bölgesel kalkınma ajanslarının oluşum süreçleri, bölgesel kalkınma ajanslarının yapısı ve Avrupa Birliği'nin bölgesel kalkınma yaklaşımları incelenerek İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA), İstanbul'un kalkınmasında ne gibi görevler üstleneceği ve bölgesel kalkınmaya sunduğu katkıları gözler önüne sermektir.
Özet (Çeviri)
When the levels of development between the regions of our country are examined, the shortcomings and deficiencies in the field of development policies between the regions are striking. At this point, the management has had to form solution mechanisms in order to overcome these shortcomings and deficiencies. In this study, it was aimed to investigate the measures for the development of Regional Development Agencies, which are becoming widespread in the world, to present developmental problems, to present alternative solutions to these problems and to develop them as supporting units for development. The introduction of local services by locally affiliated units instead of central governments has gradually become a dominant concept and thus the concepts of regionalism and territoriality have begun to be used in the field of management. Development agencies that undertake a crucial task, such as the elimination of regional disparities, have been investigated as structures that have been established to serve to uncover the dynamics of each region. Regional development agencies are not only considered as a structure that supports economic development, but socio-cultural development as institutions acting together with all actors in the region. Economic development has become even more important with the rise of regional economies. Economic development is a sign of growing not only in economic sense but also in political and cultural terms. In this context, the concept of economic development is explained in this context and the economic development policies, models, indicators and determinants of economic development are discussed. The aim of this study, which will be examined by the development agency and the economic development process and the Istanbul development agency; The formation process of regional development agencies in Turkey, the structure of regional development agencies and the regional development approaches of the EU are examined and the contributions of the Istanbul Development Agency (İSTKA) to the tasks of regional development and development of Istanbul are presented.