Futbol kulüpleri şirketleşme modelinde Süper Lig ve Premier Lig karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis between super league and Premier league for the incorporation model of football clubs
- Tez No: 519316
 - Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YİĞİT ŞAKAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Finans, Futbol, Kulüp, Şirketleşme, Yönetim, Finance, Football, Club, Incorporation, Management
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
Geçen yıllar içerisinde futbol, sadece onu seven, destekleyen ve icra edenlerin dışında, ondan rant elde etmeye çalışanların da sürecin içerisine dahil olmasıyla şekil olarak değiştiği bir alandır. Bu durum, futbolun sportif yüzü kadar finansal yanının da dikkatle değerlendirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu örneklerin başında gelen İngiltere, 1992 yılında kurulan Premier Lig yapısı ile birlikte futbolun ticari boyutunu dünya genelinde belki de en nitelikli olarak değerlendiren yönetim sistemi olmuştur. Premier Lig örneğinin başarısı son derece olumlu bir şekilde değerlendirilebileceği gibi bunun dışında dünya genelinde başarısız olan, değişime ihtiyaç duyan ve bu konuda çeşitli çalışmaların yürütülmüş olduğu futbol yönetim yapıları da söz konusudur. Bunlardan biri olarak Türkiye, uzun yıllardır futbolun yönetiminde sorunlar yaşayan, özellikle de finansal yönetim açısından sıkıntıları bulunan futbol kulüpleri nedeni ile yönetim açısından zorlu bir süreç geçirmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, futbolun finansal dönüşümü ile birlikte finansal yönetiminin ne noktaya geldiğini ve nasıl şekillendiğini incelemektedir. Bunun için de çalışmada, konunun finansal ve hukuki boyutlarına değinmeye çalışılmaktadır ve konunun detaylı olarak incelenmesi adına İngiltere'deki Premier Lig örneği ile Türkiye'deki Süper Lig örneği karşılaştırılmaktadır. Çalışmada da literatür taramasıyla birlikte futbolun finansal dönüşümüne değinilmektedir. Bu dönüşüm hukuki açıdan da ele alınmakla birlikte konunun çeşitli uluslar arası örneklerine de yer verilmektedir. Çalışmanın son bölümünde ise Premier Lig örneği ile Süper Lig karşılaştırılmaktadır ve bu karşılaştırmaya dair bir SWOT analizi gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the past years football has been a form of change that has been shaped by the involvement of those who seek to obtain rent from it, as well as those who only love, support and perform it. This necessitates the careful evaluation of the financial side of football as well as the sporty face. At the beginning of these examples, England, with its Premier League structure established in 1992, has become the management system that evaluates the commercial dimension of football as perhaps the most qualified in the world. The success of the Premier League example can be assessed in a very positive way, as well as football management practices that have failed worldwide, need to change, and various studies have been carried out in this regard. As one of them is Turkey, who are experiencing difficulties in the management of football for many years, especially in terms of financial management of football clubs located shortage caused undergo a demanding process in terms of the management. The aim of this thesis study is to examine what the management of football is and how it is shaped by the transformation of football in the financial sense. In studies in which the subjects being studied to address the financial and legal aspects and on behalf of the topics examined in detail by the example of the Premier League in Turkey Super Lig samples are compared in Turkey. The study also refers to the financial transformation of football together with literature review. This transformation is considered from a legal point of view as well as various examples of the subject are given internationally. In the final part of the study, the Premier League sample is compared with the Super Lig and a SWOT analysis of this comparison is carried out.