Eğitimcilerin kâğıttan okuma ve ekran okuma ile kalemle yazma, klavyeyle yazma ve elektronik kalemle yazmaya ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examination abouth views of educators on paper reading and screen reading with pencil writing, keyboard writing and electronic pen writing
  1. Tez No: 519338
  2. Yazar: HELİN DOĞAN POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, Ekran Okuma, Yazma, Klavyeyle Yazma, Reading, Screen Reading, Writing, Keyboard Writing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Teknolojideki hızlı gelişmelerle birlikte bilgisayar, tablet, televizyon, telefon gibi elektronik aletlerle geçirilen zaman artmış bu durum ise bireylerin gün içerisinde ekran üzerinden yapılan okumaları basılı kaynaklardan yapılan okumalara göre daha fazla yapmalarına ve klavye ile yapılan yazı çalışmalarını kalemle yazmaya göre daha fazla yapmalarına sebep olmuştur. Bu araştırmanın amacı; farklı tür okuma ve yazma araçlarının, okuma ve yazma becerilerine olan etkisi ile ilgili eğitimcilerin ne tür düşüncelere sahip olduklarını belirlemektir. Bu araştırmada okuma araçlarından olan basılı kaynakla yapılan okuma ile ekran üzerinden yapılan okumanın ve yazma araçlarından olan kalemle yazma, klavyeyle yazma ve elektronik kalemle ekran üzerinde yapılan yazmanın eğitime olumlu ya da olumsuz etkisinin ve eğitimde teknolojik uygulamaların ilkokullara uygunluğuyla ilgili sınıf öğretmeni, idareci ve akademisyenlerin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için Elazığ İli Merkez İlçesindeki eğitimciler çalışma gurubu olarak seçilmiş ve araştırmanın çalışma gurubunu oluşturan Elazığ ilinde görev yapan 10 sınıf öğretmeni,10 idareci ve 10 akademisyenle mülakat uygulaması yapılmıştır. Araştırmada veriler görüşme formuna verilen cevaplarla elde edilmiştir. Nitel araştırma olan bu çalışmada içerik analizi yapılarak bulgular analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan eğitimcilerin görüşlerine göre, kağıttan okumanın avantajlarına ilişkin olarak; kitabın kendine has kokusunun hissedilmesi, dokunmaktan zevk alınması, okuma hazzına ulaşılması, daha iyi anlaşılması, okuma ve takibinin kolay olması, göz sağlığı açısından daha rahat olması, daha uzun süre okuma yapılabilmesi, not alma açısından kolaylık sağlaması ve daha hızlı okuma yapılabilmesi sonuçlarına ulaşılmıştır. Eğitimcilerin görüşlerinden hareketle kâğıttan okumanın dezavantajlarına ilişkin olarak ise; doğaya zarar vermesi, sıkıcı olması, fazla kaynağa ulaşmanın zor olması ve taşıma zorluğu yaşanması görüşlerine ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda eğitimcilerin görüşlerine göre, ekrandan okumanın avantajlarına ilişkin olarak; daha dikkat çekici olması, kullanışlı olması, daha fazla kaynağa ulaşılabilmesi, zaman ve kağıt tasarrufu sağlaması, ekonomik olması, daha kalıcı olması, hızlı öğrenmeyi sağlaması ve taşıma kolaylığı görüşlerine ulaşılmıştır. Eğitimcilerin görüşlerinden hareketle ekrandan okumanın dezavantajlarına ilişkin olarak ise; göz sağlığını bozması ve diğer sağlık sorunlarına yol açması, odaklanma sorunu yaşanması, kitaba verilen değeri azaltması, takip ve not alma zorluğunun yaşanması, maliyetli olması, ortam ve teknolojik alt yapı sıkıntısı doğurabilmesi ve genellikle sadece genç nesle hitap ettiği görüşlerine ulaşılmıştır. Ayrıca eğitimcilerin çoğunluğu kağıttan yapılan okumayı, ilkokul çocukları açısında daha uygun bulduklarını belirtmişleridir. Araştırma sonucunda eğitimcilerin görüşlerine göre, kalemle yazmanın avantajlarına ilişkin olarak; kolay duygu aktarımı, psikomotor beceri gelişimi, kişiye özgü olması, akılda kalıcılık sağlaması, kolay ulaşılır olması, kişiliğimizi yansıtması, alışkanlık olması, zevk vermesi, düzen alışkanlığı kazandırması görüşlerine ulaşılmıştır. Eğitimcilerin görüşlerinden hareketle kalemle yazmanın dezavantajlarını ilişkin olarak ise; işlevini kaybettiği, kağıt israfına sebep olduğu, fizyolojik zararlar verdiği, zaman kaybına neden olduğu ve yanlışı düzelme zorluğu bulunduğu görüşlerine ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda eğitimcilerin görüşlerine göre, klavye ile yazmanın avantajlarına ilişkin olarak düzeltme kolaylığı, okunaklı yazı, yazı güzelliği, zaman tasarrufu, kağıt tasarrufu, hızlı yazma imkanı, işlevsel ve pratik olması görüşlerine ulaşılmıştır. Eğitimcilerin klavye ile yazmanın dezavantajlarını belirttiği görüşlerinde ise hissiz olması, sağlığa verdiği zararlar, basit parmak hareketlerinden ibaret olması, Türkçenin bozulmasına etki etmesi, bilgisayarın olduğu ortamla sınırlı olması ve zevk vermemesi görüşlerine ulaşılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre eğitimcilerin genelinin elektronik kalemle ilgili bilgisinin olmadığı, bilgisi olanların ise elektronik kalemi gereksiz bulduğu ve ayrıcs kalem ve klavyeye göre daha kullanışsız bulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre eğitimcilerin çoğunluğu kalemle yazmayı ilkokul çocukları açısında daha uygun bulduklarını, kalemle yazma süreci tam kavratıldıktan sonra klavyenin de kullanılabileceğini fakat genel olarak elektronik kalemi ilkokul çocukları açısından uygun bulmadıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The time spent with electronic devices such as computers, tablets, televisions, telephones, etc. has increased with the rapid developments in technology. This situation has caused individuals to do more reading on the screen during the day than readings made from printed sources and more of the writing work with keyboard than writing with pencil. The purpose of this research is what kind of thoughts the educators have about the impact of different types of reading and writing tools on reading and writing skills. In this research, it is aimed to determine the positive or negative effect of the reading made by the printed source from the reading tools and the education of the reading made on the screen, writing on the screen by writing with pen, writing with keyboard and writing with electronic pen on the screen, to determine the conformity of technological applications with primary schools by taking the opinions of class teachers, administrators and academicians. In order to achieve this aim, the educators in the Elazığ Province Central District were selected as the universe and interviews were conducted with 10 class teachers, 10 administrators and 10 academicians working in Elazığ, who constitutes the working group of the researchers. In the research, the data were obtained by the answers given in the interview form. In this study, which is a qualitative research, the results were analyzed by content analyzing. Regarding the advantages of reading from paper, it is seen that the book has a unique smell, enjoyment of touching, access to reading pleasure, better understanding, easier reading and following, more comfortable in terms of eye health, the convenience of note-taking and the ability to read faster can be achieved according to the opinions of the educators participating in the interview in the research results. With regard Educators, disadvantages of reading from the paper, damage to nature, being boring, difficulty in reaching too much resources, and difficulty in carrying it opinions have been reached. As a result of the research, according to the educators, regarding the advantages of reading on the screen; more convenient, easier to use, more resources available, time and paper savings, economical, more permanent, faster learning and easier handling opinions have been reached. Regarding the disadvantages of reading on the screen from the perspectives of the educators, eye health and other health problems, focusing problems, reducing the value given to the church, experiencing difficulties in follow-up and taking notes, costing, creating environment and technological infrastructure problems, and generally appealing to younger generations opinions have been reached. In addition, the majority of educators stated that reading paper is more appropriate for primary school children. As a result of the research, according to the opinions of the educators, regarding the advantages of writing with pen; it is easy transfer of feelings, development of psychomotor skills, personality peculiarity, reminiscence, easy reachability, reflection of personality, habit, pleasure, order habits opinions have been reached. As far as the disadvantages of writing with the pen are concerned, according to the opinions of the educators are loss of function, wasting paper, causing physiological damage, causing loss of time, and difficulty in correcting the error opinions have been reached. As a result of the research, according to the opinions of the educators, regarding the advantages of writing with the keyboard; ease of correction, legible writing, writing beauty, time saving, paper saving, fast writing possibility, functional and practical opinions have been reached. The disadvantages of writing with the keyboard that educators stated; numbness, loss of health, simple finger movements, affecting the deterioration of the Turkish, being limited to the environment in which the computer is located and not enjoying it opinions have been reached. According to the results of the study, most of the trainers did not know about the electronic pen and those with the knowledge found the electronic pen unnecessary compared to pen and keyboard. According to the results of the research, the majority of the educators stated that writing with a pen is more suitable for primary school children and that the keyboard can be used after the pen writing process is complete, but in general, electronic pencil is not suitable for primary school children.