Batı kamuoyunda Sevr antlaşması
The treaty of Sevres in regard to western public opinion
- Tez No: 519448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sevr Antlaşması, İtilaf Devletleri, Birinci Dünya Savaşı, Batı Kamuoyu, The Times, Treaty of Sevres, Entente Powers, World War I, Western Public Opinion, The Times
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 468
Özet
Birinci Dünya Savaşı, Avusturya Arşidükü Franz Ferdinand, 28 Haziran 1914 tarihinde Bosnalı bir Sırp tarafından öldürüldüğünde üçüncü Balkan Savaşı gibi başlamıştır. Ancak savaş, hızla tüm dünyaya yayılmış, milyonlarca insanın kanını dökmüş ve tüm dünyanın yıkımına sebep olmuştur. Birinci Dünya Savaşı, 20. yüzyılın en önemli dönüm noktalarından biridir. Savaş, dört muazzam imparatorluğun -Almanya, Rusya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı- çöküşünün yanı sıra Rusya'daki Bolşevik Devrimi'ne sebep olmuştur. Tüm dünyayı ekonomik bir durgunluğa sürükleyen savaş, son olarak İkinci Dünya Savaşı'nın temellerini atmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletleri başbakanları, bakanları ve üst düzey yetkilileri Paris, Londra ve San Remo'da sözde insanlık ve adaletin koruyucusu olarak düşmanları için barış şartlarını hazırlamak üzere toplanmışlardır. Düşman devletlerle imzalanan antlaşmalar arasında Osmanlı Devleti ile imzalanan Sevr Antlaşması, görüşmeleri en uzun süren ve en onur kırıcı antlaşmadır. Sevr Antlaşması hiç bir zaman onaylanmasa da, bugün Orta Doğu'da karşılaşılan problemler o dönemde İtilaf Devletleri'nin geleneksel rekabetleri ve emperyalist hırslarının sonucu olarak ortaya çıkan manda yönetimleri ve keyfi çizilen sınırların mirasıdır. Sözde insanlığın ve adaletin koruyucusu olan barış temsilcileri, bölge halkının isteklerini ya da ihtiyaçlarını hiç umursamamışlardır. Umursadıkları tek şey kendi amaçlarını gerçekleştirebilmekti. İhtiyaçları ve istekleri göz ardı edilen Türk halkı, kendi millî mücadelesini başlatmış ve hakkı olanı almıştır. Bütün Avrupa, Sevr Antlaşması ile Türklerin Avrupa'dan çıkarılmasını beklerken, Türkiye ile Lozan'da Batılı bir devlet olarak müzakere etmek zorunda kalmışlardır. Çalışmanın amacı, Paris, Londra ve San Remo Konferansları sırasında alınan kararları ve sonrasındaki süreci batı gazeteleri aracılığıyla ifade etmek ve Sevr Antlaşması'nı oluşturan bu sürecin Avrupa'da nasıl algılandığını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
World War I started in a small scale as a third Balkan War when the Austrian Archduke Franz Ferdinand was assassinated by a Bosnian Serb, on June 28, 1914. However, it spread rapidly all over the world, shed the blood of millions of people, and caused the devastation of the whole world. World War I was one of the most significant milestones of the 20th century. Besides resulting in the fall of four tremendous empires -Germany, Russia, Austria-Hungary, and Ottoman, the war gave cause for the Bolshevik Revolution in Russia. The war which led the world to an economic recession, finally laid the foundation of World War II. After the First World War, the prime ministers, ministers and senior officials of Entente Powers gathered in Paris, London, and San Remo conferences to prepare the peace terms for their enemies as the so-called protector of humanity and justice. Of all the treaties signed with enemies, the treaty of Sevres which was signed between Entente Powers and Ottoman State, took the longest to negotiate and was the most humiliating one. Although the Treaty of Sevres was never ratified, the troubles encountered in the Middle East today are the inheritance of arbitrary borders and mandates which emerged from traditional European rivalries and imperialist ambitions of Entente Powers at the time. The peacemakers, who were the so-called guards of humanity and justice, did not care the needs or the wishes of the region's inhabitants. The only thing they cared was to achieve the satisfaction of their own aspirations. Turkish people whose needs and wishes were ignored by the Entente Powers initiated their own national struggle and obtained their due rights. Whereas the whole Europe was expecting the treaty of Sevres to drive the Turks out of Europe, Turkey was negotiated with as a Western State at Lausanne. The aim of the study is to state the decisions taken during the Paris, London and San Remo Conferences and the afterwards process through western newspapers and to reveal how that process which formed Treaty of Sevres was perceived in Europe.