Türk kamuoyunda Filistin meselesi (1967-1988)
Palestine question in Turkish public opinion (1967-1988)
  1. Tez No: 923104
  2. Yazar: AYTEN GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME SELENGA GÖKGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin Meselesi, Türk Basını, İdeolojik Söylem, Arafat, Yahudi Siyonizmi, İsrail, Ortadoğu Buhranı / Bunalımı / Krizi, Türk Dış Politikası, Palestinian Question, Turkish Press, Turkish Public Opinion, Ideological Discourse, Arafat, Jewish Zionism, Israel, Middle Eastern Crisis, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 423
Özet
Filistin Meselesi, dünyanın en değişken ve çok aktörlü gelişmelerine sahne olan Ortadoğu'da Türkiye'nin hem tek tek bölge Arap ülkelerine hem de ABD, SSCB, Avrupa ülkeleri gibi dünya denge politikasını biçim ve yön veren ülkelerin bu coğrafyada üzerinde hak iddia ve politikalarıyla ele alınması gereken karmaşık bir mesele ve inceleme konusu haline dönüşmüştür. Şüphesiz, Filistin Meselesi'nin 1960'ların sonundan itibaren dünya kamuoyunda çok daha yakından tanınmasını sağlayan en önemli kırılma noktalarından biri de, yalnızca İsrail Devleti'nin 1948 yılında kuruluşu ve ilânı değil, 1967 Arap-İsrail Savaşıolmuş ve Yaser Arafat liderliği ve öncülüğünde kurulan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) de Filistin Meselesi'nde siyasal ve askeri bir misyon üstlenerek Filistin halkının bağımsızlık davasını tüm dünyaya duyurmuştur.1967 Arap-İsrail Savaşı'ndan bugüne, İsrail tarafından Filistin'e karşı sistemli olarak askerî güc zoruyla Batı kuvvetinde de gerçekleşen yayılmacı işgali sonucu işgal ettiği Filistin topraklarında Filistin halkı var olma savaşını devam ettirmektedir. Araştırmamızın takvimli zaman sınırı, 1967 Arap-İsrail savaşlarından 1988 yılında Filistin Devleti'nin ilânına kadar geçen sürede, Filistin Meselesi'ne dair temel dinamiklerin nasıl dönüştüğü; dönemlere ayrılarak başta Türk kamuoyunu, basın organlarını, ulusal yaygın Türk gazetelerini ve ideolojik politik dergi çevrelerinin yazar ve gazetecilerini bu Mesele üzerinde üretmiş oldukları politik ve ideolojik diskuru merkez alarak incelendi. Bu noktada Filistin Meselesi'nin Türk basın diskuru da çözümlendi. Türk hükûmetlerinin Filistin Meselesi'ne bakışını, söylemsel düzeyde tahlil ederken bu söylemi ortaya çıkaran ideolojik zeminle de ilgilenildi. Bu nedenle, Türk hükûmetlerinin Filistin Meselesi'ne resmi bakış açısı yanında, dönemin Türk partileri, iktidar – muhalefet çizgisi de Türk kamuoyunda Filistin Meselesi'ne dönük bakış açısı biçimlendirici kabul edilerek değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The Palestinian Question has inevitably turned Turkey's foreign policy towards the Middle East, which is the scene of the world's most volatile and multi-actor developments, into a complex issue that needs to be addressed both with Turkey's policy towards individual countries in the region and towards countries that shape world politics such as the USA, the USSR and European countries. Undoubtedly, one of the most important breaking points that enabled the Palestinian issue to be recognised much more closely by the world public opinion since the end of the 1960s was the 1967 Arab-Israeli War, and the Palestine Liberation Organisation, founded under the leadership of Yasser Arafat, undertook very important political and military missions in the Palestinian issue and announced the cause of the Palestinian people to the whole world.Since the 1967 Arab-Israeli war, the Palestinian people have been continuing their struggle for existence in the territories considered as occupied territories. The main temporal boundaries of our research aim to examine the basic dynamics of the Palestinian issue and how these basic dynamics have transformed in the period from the 1967 Arab-Israeli wars to the declaration of the State of Palestine in 1988, with a particular focus on Turkish public opinion. While analysing the Turkish governments' view of the Palestinian issue on a discursive level based on basic historical data perspective, our research is also interested in the background of the Palestinian political national discourse, in other words, the ideological ground that brought this discourse into being. For this reason, apart from the official perspectives of the Turkish governments on the Palestine issue, the perspective of the Turkish public opinion of the period towards the Palestine issue will also be analysed.