Dolgu barajların sismik tehlike ve toplam risk analizleri: İstanbul içme ve kullanma suyu barajlarına uygulanması
Seismic hazard and total risk analysis of embankment dams: Application on domestic water dams and irrigation water dams of İstanbul
  1. Tez No: 519522
  2. Yazar: TEVFİK BARAN ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baraj, deprem, en büyük yer ivmesi, toplam risk analizi, sismik tehlike analizi, Dam, earthquake, peak ground acceleration, total risk analysis, seismic hazard analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Baraj; sulama, içmesuyu, kullanma suyu ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla değişik tipte ve değişik malzemelerden inşa edilmiş büyük boyutlu bir dayanma yapısıdır. Bu yapıların inşa edilmesi kadar uygun şartlarda uzun dönemli olarak hizmet vermesi en temel tasarım koşullarından biridir. Barajların büyük miktarda su depolayan rezervuarlara sahip olması, kamu güvenliği açısından da önemli bir husustur. Barajların tasarımında temel zemin ve dolgu malzeme özellikleri ile birlikte baraj yerinin depremselliği de önem arz etmektedir. Çoğu zaman barajlar faylarla kesilmiş vadilerde inşa edilmektedir. Bu durum, baraj depremselliğinin dikkatli bir şekilde tasarımda göz önünde bulunması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bugün, gelişmiş teknoloji ve önemli orandaki bilgi birikimi sayesinde barajlar güvenli bir şekilde tasarlanabilmektedir. Tez çalışması kapsamında sismik tehlike analizleri değerlendirilmiş, ilgili yöntemler anlatılmış ve İstanbul İçme ve Kullanma Suyu temini ile 1972-1996 tarihleri arasında inşa edilmiş dolgu barajlar değerlendirilmiştir. Çalışmada, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından geliştirilen ve 2009 yılında aktif hale getirilen DAMHA programı kullanılmıştır. Analizler, deterministik sismik tehlike analizi (DSTA) ve probabilistik sismik tehlike analizi (PSTA) yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, sekiz ayrı azalım ilişkisine bağlı olarak mukayeseli değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dams are large retaining structures built with the purpose of providing domestic water, irrigation water and electricity production. One of the core design requirements of these structures is their long-term durability. Dams with large reservoirs that are able to hold vast quantities of water is an important issue for public security. During the designing of the dams, foundation platform and embankment materials as well as the seismicity of the region are of importance. Most of the time, dams are built on valleys that have underlying fault lines. This situation proves the need to take into careful consideration the seismicity of the region during the design phase of dams. Dams today can be designed in a safe way through advanced technologies and the vast amounts of data available. Within the scope of this dissertation, seismic hazard analysis has been evaluated, relevant techniques have been explained, Istanbul's domestic and irrigation water procurement as well as the embankment dams built between 1972-1996 have been evaluated. Throughout the dissertation the DAMHA Programme, developed by Eskisehir Osmangazi University Earthquake Research and Application Centre, which was made available in 2009, was utilised. The methods used for analysis were Probabilistic Seismic Hazard methods and Deterministic Seismic Hazard Analysis (DSHA). During this study, comparative evaluations were made related to eight different decline relations.