Miyokard infarktüsü geçiren hastalara uygulanan Roy uyum modeline temellendirilmiş eğitimin ve telefonla izlemin yaşam kalitesi, öz-yeterlik ve uyum düzeylerine etkisi
- Tez No: 519569
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kardiyoloji, Nursing, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: eğitim ve telefonla izlem, miyokard enfarktüsü, öz yeterlik, Roy Uyum Modeli, yaşam kalitesi, myocardial infarction, Roy Adaptation Model, quality of life, selfefficacy, training and telephone follow up
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Amaç: Bu çalışma miyokard enfarktüsü geçiren hastalara uygulanan Roy Uyum Modeli'ne temellendirilmiş eğitim ve telefonla izlemin yaşam kalitesi, öz-yeterlik ve uyum düzeylerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Randomize kontrollü tek kör deneysel nitelikteki bu çalışma Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde miyokard enfarktüsü tanısı ile tedavi gören, örnekleme dahil edilme kriterlerine uyan 33 girişim, 33 kontrol grubu olmak üzere toplam 66 hasta ile Nisan 2016-Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Roy Uyum Modeline temellendirilmiş Kişisel Bilgi Formu, Genel Öz Yeterlik Ölçeği, Başetme ve Uyum Süreci Ölçeği, Morisky Uyum Ölçeği ve yaşam kalitesini belirlemek için Miyokard Enfarktüsü Boyutsal Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Girişim grubundaki hastalara eğitim planı doğrultusunda geliştirilen eğitim kitapçığı ile eğitim verilmiş, taburculuk sonrası 1,3 ve 8. haftalarda“Telefonla İzlem ve Görüşme Basamakları”rehberi doğrultusunda izlem yapılmıştır. Ölçek verileri girişim öncesi ve taburculuğun 3. ayında toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri SAS 9.4 paket programında yapılmıştır. Bulgular: Girişim grubu hastalarında kontrol grubuna göre yaşam kalitesi ölçeği puan ortalamalarının azaldığı, Öz Yeterlik ve Başetme Uyum Süreci Ölçeği puan ortalamalarının uygulama sonrası arttığı görülmüştür. Başetme ve uyum süreci ile genel öz yeterlik arasında pozitif yönde güçlü bir korelasyon, yaşam kalitesi ölçeği ile arasında negatif yönde orta düzeyde bir korelasyon olduğu, öz yeterliği etkileyen değişkenin büyük ölçüde başetme ve uyum süreci olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonuçları Roy Uyum Modeline temellendirilmiş eğitim ve telefonla izlemin miyokard enfarktüsü geçiren hastaların yaşam kalitesi, öz yeterlik ve uyum düzeylerini arttırdığını ve baş etme uyum süreci arttıkça genel öz yeterlik ve yaşam kalitesinin de olumlu yönde etkilendiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the effect of education and telephone monitoring on the quality of life, self-efficacy and compliance of the Roy Adaptation Model of patients with myocardial infarction. Method: This randomized controlled, single-blind, experimental study was conducted between April 2016 and August 2017 with 33 intervention and 33 control groups, a total of 66 patients in the Cardiology Clinic of Akdeniz University Hospital who were treated with myocardial infarction. Personal information form based on the Roy Adaptation Model, General Self Efficacy Scale, Coping and Adaptation Process Scale, Morisky Adaptation Scale and to determine the quality of life Myocardial Infarction Dimensional Assessment Scale were used to collect the data. Training was conducted with a booklet in the direction of the illness education plan and then follow-up was made in the direction of the guide“Telephone Monitoring and Interview Steps”at 1, 3 and 8 weeks after discharge. Research data were collected before the intervention and during the 3rd month of discharge. All statistical analyzes were made SAS 9.4 package program. Results: It was observed in the intervention group patients according to the control group, the mean scores of the quality of life decreased, the Self-Efficacy and Coping Adaptation Scale Scores increased after the application. There was a strong correlation between the coping adaptation process and self efficacy, and was a moderate correlation in the negative direction between quality of life scale. In addition, it was determined that the variable affecting self efficacy was a great deal of coping and adaptation process. Conclusion: The results of the study showed that the education and telephone monitoring method based on the Roy Adaptation Model increased the quality of life, self-efficacy and compliance of patients with myocardial infarction and as the process of coping and adaptation increased, self-efficacy and quality of life were positively impacted.