Türkiye'de tek parti iktidarlarında hegemonya ve gündem belirleme
Hegemony and agenda setting of the one - party power in Turkey
- Tez No: 519687
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ASLIHAN ÇELENK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Tek parti iktidarları, hegemonya, gündem belirleme, medya, One-party powers, hegemony, agenda setting, media
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de tek parti iktidarları döneminde basın aracılığıyla gündem belirlemenin hegemonya aracı olup olmadığını ölçebilmektir. Şu sorulara yanıt aranmaktadır: Medya aracılığıyla gündem belirleme bir hegemonya aracı mıdır? Seçim dönemlerinde gündem belirleme daha önemli hale gelmekte midir? Seçim dönemlerinde gündemi kim belirlemektedir? Siyasal aktörler ve aralarındaki güç ilişkisi hegemonya kurulmasına yardımcı olmuş mudur? Bu sorulara yanıt aranırken tek parti iktidarları dönemlerinde mevcut siyasal durum, siyasal aktörler ve aralarındaki güç ilişkileri incelenmiştir. Medya aracılığıyla gündem belirlemenin bir hegemonya aracı olup olmadığı da tek parti iktidarları dönemlerinde gerçekleştirilen seçim ve referandum dönemleri incelenerek belirlenmeye çalışılmıştır. Bu inceleme de ulusal gazetelerde yayınlanan haberler, afişler, kamuoyu araştırmaları ve seçim sonuçlarına yönelik manşetler aracılığıyla yapılmıştır. Sonuç olarak tek parti iktidarlarının basın aracılığıyla gündemi belirlediği ve bunu bir hegemonya aracı olarak kullandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim of the this study is to measure whether the nation's agenda settting by the media is a tool of hegemony in Turkey ruled under one-party dominant system. Searching for answer to these questions: Is agenda setting with media mediation a tool of hegemony? Does agenda setting become more important during electoral periods? Do political actors and power relations between them help establish the hegemony? While searching for answer to these questions, current political situation, political actors and power relations between them were examined in the periods of one-party powers. Whether agenda setting with media mediation is a tool of hegemony or not were tried to be determined by examining election and referendum periods in the one-party powers. This examination was done with tools of the news published in national newspaper, posters, public opinion surveys and polls for election results. Consequently, it is thought that one-party powers determine the agenda setting tool of the media and they use it as a hegemony tools.