Tip 2 diyabetik hastalarda beslenme paterni ve besin tüketim içeriklerinin tedavi süresi ve uygulanan tedavi ile ilişkilerinin incelenmesi
Researching the nutrition pattern of type 2 diabetic patients and nutrition ingredients and their relationship with the treatment
  1. Tez No: 519686
  2. Yazar: BERRAK CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSREV HATEMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: tip 2 diyabet, beslenme paterni, besin tüketim sıklığı, tedavi, type 2 diabetes, nutrition pattern, frequency of food consumption, treatment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dünyada en çok ölüme neden ilk beş hastalıktan birisi olan diyabet, her geçen gün daha fazla insanı etkilemektedir. Diyabetin giderek yaygınlaşması diyabet tedavisinin gerekliliğini oluşturmaktadır. Tip 2 diyabet hastalarda beslenme paterni ile besin tüketim içeriklerinin tedavi süresi ve uygulanan tedavi ile ilişkilerinin incelenmesi bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında İstanbul Bezmialem Vakıf Üniversitesinde 100 tip 2 diyabet hastasının katılımı sağlanan bir anket uygulanmıştır. Yapılan araştırmalar neticesinde ulaşılan sonuçlar tip 2 diyabet tedavisinde fiziksel aktivite ve düzenli beslenme konusunda bireyselleştirilmiş tedaviye ihtiyaç olduğunu ortaya koymuştur. Tip 2 diyabet hastalarının hastalık süreleri ve uygulanan tedavi türü açısından yapılan karşılaştırmalar, tip 2 diyabet hastalarının hastalık süresi ile uygulanan tedavi arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir (p > 0,05). Çalışmada tip 2 diyabet hastalarının tedavisi ve yaş açısından yapılan karşılaştırmalarda anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır (p > 0,05). Tip 2 diyabet hastalarının hastalık süresine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen ANOVA sonucunda, hastalık süresi gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır ( p > 0,05). Böylelikle 0-5 yıl, 6-10 yıl, 11-20 yıl ve 20 yıl ve üzeri süredir hasta olanların kreatinin değerinin aynı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Diabetes is one of the five diseases which most cause death and effects on more people day by day. The treatment is necessary of diabetes because of its proliferation. The main purpose of this study is to research the nutrition of type 2 diabetes, the ingredients of their nutrition and their relationship with the treatment process and method. In the study a questionnaire applied on 100 type 2 diabetes patients who were applied to İstanbul Bezmialem Vakif University. According to the results there is needing to physical activity and a personal diet for the treatment. The research on the treatment process and type showed that there is not a meaningful relationship between the treatment period. (p > 0,05) the statistical calculations also showed that there is not a meaningful relationship between the ages of the patients and their treatment. According to the test called ANOVA which has done for understanding the effect of ilnness period showed that there is not a meaningful relationship of the aritmetic average of the ages of the patients ( p > 0,05). Here we can say that there is not any difference between the ceratin levels of the patiens who have diabetes for 0-5, 6-10, 11-20 ve 20+ years.