Otolog nakil yapılan multipl myelomalı hastalarda glut-1 düzeyinin lökosit, trombosit, eritrosit engrafman süresine etkisi
The effect of glut-1 levels on leukocyte,thrombocyte,erythrocyte engraftment in myeloma patients at autologous stem cell transplantation
- Tez No: 519710
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN YAVAŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: GLUT-1, Engrafman, ELISA, GLUT-1, Engrafment, ELISA
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu tez çalışmasında otolog nakil yapılan multipl myelomalı hastaların GLUT-1 düzeylerinin, nakilden sonra lökosit, trombosit, eritrosit engrafman sürelerine olan etkisini gözlemlemek amaçlanmaktadır. Çalışma için Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan onay alındı. Toplam 51 kök hücre ürününde ayrıştırma yapıldı. Kök hücre ürünündeki GLUT-1 düzeyleri ELISA testi ile belirlendi. Tüm bilgiler SPSS for Windows versiyon 19.0 modülüne girilerek istatistiksel analiz yapıldı. Nötrofil yamalanması süresi ile GLUT-1 seviyesi arasında pozitif yönde (p:0,004) ilişki bulundu. Trombosit yamalanma süresi ile GLUT-1 seviyesi arasında korelasyon tespit edilmedi. Eritrositlerle ilgili herhangi bir engrafman tanımı bulunamadığı için eritrositlerin GLUT-1 ile ilişkisi değerlendirilemedi.
Özet (Çeviri)
We aimed to evalute the effect of serum GLUT-1 levels leukocyte, thrombocyte, erythrocyte engrafment in myeloma patients during autologous stem cell transplantation. The fifty one sample were included to the study. Adnan Menderes University Non- Interventional Ethical Comission approved the study. GLUT-1 levels at autologous stem cell harvest of patients with myeloma were determined by sandwich-ELISA procedure. The results were analysed with SPSS for Windows version 19.0 module. Neutrophil and platelet engrafment ocurred 15.6th and 18.6th day of autologous stem cell transplantation, respectively.There was a positive correlation between GLUT-1 level and neutrophil engrafment (p:0,004) and no correlation with thrombocyte engrafment. The association of erythrocytes with GLUT-1 could not be assessed because of the definition of an engraftment associated with erythrocytes.